Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Zuid-Korea is een land in Oost-Azië en beslaat het zuidelijke deel van Korea. Grenzend aan het land ligt Noord-Korea, waarmee het land een sterke geschiedenis heeft. Belangrijke grote steden in Zuid-Korea zijn Seoul, Busan en Gyeongju. De nog niet zo bekende vakantiebestemming heeft een prachtig landschap, groene rijstvelden en bruisende steden. Ontdek de eeuwenoude cultuur en tradities in dit geweldige land!

Beste reistijd en klimaat
Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat en kent vier seizoenen. Deze seizoenen lopen gelijk met de seizoenen van Nederland.
 
De lentes, die van eind maart t/m juni lopen, zijn zeer aangenaam met fijne temperaturen. Hetzelfde geldt voor de herfst. In de maanden juni t/m september kan het warm worden. Om deze reden is het qua temperatuur in deze periode het gunstigste om naar Zuid-Korea af te reizen. Echter regent het wel het vaakst rond deze periode, vooral in juli. De winter kan behoorlijk koud worden, met temperaturen onder het vriespunt. Vooral in hoger gelegen gebieden kunnen de temperaturen uitschieten naar -15 graden. 

Beste reistijd Zuid-Korea
De beste periode om naar Zuid-Korea af te reizen is in de lente, van maart tot mei, of in de herfst, van september tot november. In het voorjaar staan de kersenbloesems in de bloei en in het najaar kun je genieten van herfstige kleuren in de natuur. Ook is de temperatuur aangenaam en is het over het algemeen zonnig en droog.
 
In de zomer kan het in het zuiden van het land warmer worden dan in het noorden. De meeste regen valt in de maand juli en in de maanden mei t/m juni is er kans op tropische stormen. Houd er rekening mee dat Koreanen ook zelf op vakantie gaan in de zomermaanden waardoor het drukker kan worden. Ook kunnen de prijzen van je eigen reis omhoog gaan in deze tijd.
 
In de winter kan het koud zijn, waardoor het wandelen in natuurparken en eilanden minder geschikt is. In de winters kan de temperatuur afnemen tot -20 graden in het noorden.

Taal
De officiële taal die wordt gesproken in Zuid-Korea is Koreaans. De Zuid-Koreanen spreken over het algemeen goed Engels. Vooral de jongere generatie kunnen je te woord staan in het Engels.

De keuken van Zuid-Korea
Zuid-Koreanen eten over het algemeen erg gezond met veel groenten en weinig calorieën. Veelvoorkomende gerechten worden gemaakt op basis van vis, vlees en tofoe. Smaakmakers van deze gerechten zijn vaak sesam, soja, knoflook, gember of chili. In Zuid-Korea worden er naast een hoofdmaaltijd vaak ook bijgerechten geserveerd, zoals rijst, soep of groenten.
 
Een typisch Koreaans gerecht is de Bibimbap. Deze unieke en kleurrijke maaltijd is een mix van groente, ei en chilipasta. Daarnaast zijn Tangpyungchae, Japchae (noedels), en Shinsunro typisch Koreaanse gerechten.
 
Het water in Zuid-Korea is drinkbaar, maar kan een beetje naar chloor smaken. Veel hotelkamers hebben zakjes thee met een waterkoker op de kamer. Dit zal het water beter laten smaken.

Feestdagen
Zuid-Korea heeft een aparte kalender gebaseerd op de zon- en maankalender. Een aantal feestdagen wordt ook gebaseerd op deze kalender. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste feestdagen die jaarlijks worden gevierd:
 
Nieuwjaarsdag: 1 januari
Koreaans Nieuwjaar: eind januari
Onafhankelijkheidsdag: 1 maart
Dag van de arbeid: 1 mei
Dag van de kinderen: 5 mei
Koreaanse bevrijdingsdag: 15 augustus
Dag van de stichting: begin oktober
Chuseok (Thanksgiving): september of oktober (15e dag van de 8e maand op de maankalender bij volle maan).
Kerst: 25 en 26 december
 
Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn.

De tijd in Zuid-Korea
Zuid-Korea valt onder tijdzone UTC+9. Dit houdt in dat het tijdens de zomertijd 7 uur later en tijdens de wintertijd 8 uur later is dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Seoul kun je hier kijken.

Internet/Wifi
Communicatie van en naar Nederland is geen probleem in Zuid-Korea. Zuid-Korea is een voorloper op technisch gebied en heeft een grote dichtheid van internet. Als je in Zuid-Korea rondloopt kom je veel internetcafés tegen. Daarnaast bieden de meeste hotels, cafés en restaurants gratis wifi aan.

Telefoneren
Een telefoon is hét communicatiemiddel in Korea. Daarentegen heeft Zuid-Korea een eigen netwerk ontwikkeld, waardoor sommige oudere Nederlandse telefoons niet werken. Zuid-Korea kent een UMTS-netwerk. Een 3e generatie UMTS telefoon werkt wel, oudere telefoons kunnen soms niet werken. Heb je niet zo’n telefoon en wil je toch bereikbaar zijn? Dan is er de mogelijkheid om een telefoon te huren op het vliegveld.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 119
Politie: 112
Ambulance: 119
Brandweer: 119
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Zuid-Korea is de Zuid-Koreaanse Won. Voor de actuele koers kun je kijken op, www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Zuid-Korea kun je pinnen met je eigen bankpas. Ook creditcards zijn een veelgebruikt betaalmiddel. Het is altijd verstandig om wat contante dollars of euro’s voor noodgevallen achter de hand te hebben.

Controleer voor vertrek of jouw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Reizen in Zuid-Korea is relatief duurder dan overige landen in Zuidoost Azië. Aan maaltijden en drankjes zul je in Zuid-Korea ongeveer 50 euro per persoon per dag uitgeven.

Fooi geven
Het geven van fooi is niet gebruikelijk in Zuid-Korea. Dit komt doordat men in restaurants meestal de fooi al met de bon meerekenen. Als je graag fooi wilt geven, wordt dit wel gewaardeerd.

Het afdingen is niet gebruikelijk in Zuid-Korea en daarom raden wij je aan om dit ook niet te doen. De prijzen van de producten staan meestal al vast.

Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken en overige excursies zijn niet inbegrepen bij de reis. Als je excursies wilt boeken, kun je op onze website kijken.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
Zuid-Korea heeft 220 Volt, net als Nederland. Daarnaast heb je in Zuid-Korea geen wereldstekker nodig als je in Nederland of België woont, aangezien de stekkers passen in de stopcontacten daar.
 
Kleding

De kleding die je mee dient te nemen naar Zuid-Korea ligt aan het weer van die tijd. Zuid-Korea kent, net als Nederland, vier seizoenen. In het voorjaar, de zomer en herfst worden lichtere kleding aangeraden voor overdag en wat warmers voor in de avond. In de zomer kan regenkleding handig zijn, aangezien het dan het vaakst regent door het regenseizoen. Verder kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen, waardoor luchtige kleding fijn zijn. In de winter is het koud, waardoor warme kleding en meerdere lagen worden aangeraden.
 
In de tempels wordt het niet op prijs gesteld als je korte mouwen en blote shirts draagt. Houdt hier rekening mee.
 
Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Zuid-Korea geen visum nodig. Als je langer dan 3 maanden in Zuid-Korea wil blijven, dien je wel een visum aan te vragen.

Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die aan huis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.
 
Verder beschikt Zuid-Korea over goede medische hulp, die daarentegen duur kan zijn. Hiervoor is het handig om een goede reisverzekering af te sluiten.

VERVOER

Taxi
Taxi’s zijn vooral in de steden te vinden. Zo zijn er normale taxi’s, met chauffeurs die weinig tot geen Engels spreken, en deluxe taxi’s, met chauffeurs die speciaal voor buitenlandse reizigers zijn. Deluxe taxi’s zijn daardoor wel iets duurder. De prijs van de taxi’s wordt bepaald door een taximeter. Om deze reden is het niet nodig om te onderhandelen over de prijs.

Trein
Zuid-Korea heeft een goed spoorwegennet. Echter is het niet mogelijk om overal te komen met de treinen. De hogesnelheidstreinen zijn de meest gebruikte treinen en zijn schoon, comfortabel en altijd goed op tijd. Zo zijn de KTX en Saemaeul beiden hogesnelheidstreinen, die alleen in grote steden stoppen. De KTX is iets duurder dan de Saemaeul. Doordat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van hogesnelheidstreinen rijden er minder normale treinen. De Mugunghwa is een stoptrein en stopt ook in de minder bekende steden.
 
De KR-Pass is een pas waarmee je onbeperkt kunt reizen door Zuid-Korea voor een bepaalde tijd. De pas is bedoeld voor toeristen en er wordt aangeraden om aan te schaffen voor aankomst in Zuid-Korea. Deze pas is echter alleen geschikt als er veel met de trein gereisd gaat worden tijdens de reis.

Metro
In de steden is de metro een veelgebruikt vervoersmiddel. De metro’s rijden alleen in de grote steden; dit zijn Seoul, Busan, Daejeon, Daegu, Gwangju en Incheon. Het vervoersmiddel brengt je niet overal, maar is wel het goedkoopste vervoer in de steden.

Boot
De boot is niet een vaak gebruikt vervoersmiddel in Zuid-Korea. Echter kan dit vervoersmiddel je brengen naar omliggende eilanden. Vanuit Incheon Yeonan Pier, Daecheon en Gunsan krijg je de mogelijkheid om het vasteland van Korea te verlaten naar verschillende eilanden.

Huurauto
Het gebruik van een huurauto tijdens een reis naar Zuid-Korea is haalbaar. De wegen zijn goed te berijden in dit land. Ook staat de bewegwijzering in Engels aangegeven. Auto’s zijn te huur op vliegvelden in de grote steden. Let wel op dat Koreanen af en toe roekeloos kunnen rijden. Zuid-Korea heeft een goed netwerk en goede snelwegen. Onverharde wegen komen alleen voor in afgelegen natuurgebieden of weinig bewoonde plekken in het land.

Indien je met een huurauto door Zuid-Korea gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt. Debetkaarten, prepaidkaarten of virtuele creditcards waarop de nummers en letters niet gestanst zijn, worden niet geaccepteerd.
 
Een internationaal rijbewijs is verplicht in Zuid-Korea en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. De bestuurder dient tenminste 21 jaar te zijn en houdt er rekening mee dat er een maximumleeftijd van 80 jaar kan gelden.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;
Voetgangers hebben altijd voorrang op een kruising.
Rechts heeft voorrang. In andere gevallen is degene die het kruispunt als eerste betreed de eerste die de kruising mag nemen, tenzij verkeerstekens anders aangeven.
Vrachtwagens en bussen hebben voorrang bij smalle wegen.
Dalende voertuigen hebben voorrang op de stijgende voertuigen op smalle bergwegen.
Het rechts afslaan bij een rood licht is toegestaan. Echter moeten de bestuurder wel eerst stoppen en voorrang verlenen aan overig verkeer.
De gele doorgetrokken lijnen mogen niet overschreden worden.
Een witte ruit op het wegdek betekent: Pas op, voetgangersoversteekplaats.
 
Wees ervan bewust dat Koreanen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden daarom aan om alleen in Zuid-Korea te gaan rijden als je voldoende rijervaring heeft. Probeer het rijden in het donker te voorkomen.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden. Nog beter dan Google Maps is de Naver app. Deze zoekmachine wordt vooral veel gebruikt door de Koreanen en is een van de meest gebruikte apps van Zuid-Korea.

Tolwegen
Er zijn een aantal wegen waar tol wordt geheven. Zorg dat je altijd voldoende geld op zak hebt om dit te betalen.