ALGEMEEN
Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van Afrika. Het grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, eSwatini en Mozambique. De onafhankelijke staat Lesotho wordt volledig omsloten door Zuid-Afrika. Het land wordt gekenmerkt door de hoogvlaktes in het binnenland, het randgebergte en de kuststrook. In het land wonen meer dan 56 miljoen inwoners waarvan de meeste in Johannesburg en Kaapstad wonen.
Beste reistijd en klimaat
De seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Januari is de warmste maand in Zuid-Afrika terwijl juli de koudste maand is. Het winterseizoen loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. In de winter liggen de temperaturen in de provincie rond Kaapstad rond de 17 graden en in het binnenland enkele graden hoger. In de bergen, bijvoorbeeld van Lesotho, kan het kouder zijn. Het zomerseizoen loopt van december tot en met februari. ’s Zomers liggen de temperaturen rond de 25 graden. In het binnenland, bijvoorbeeld rond Johannesburg en het Krugerpark, is het in de regel iets warmer dan in de West Kaap rond Kaapstad, waar de zeewind voor afkoeling zorgt. In de Karoo, de woestijn waarin onder meer Graaf Reinett ligt, kunnen ’s zomers de temperaturen aanzienlijk hoger liggen.
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt.
Beste reistijd voor Kaapstad en omgeving
De omgeving van Kaapstad en Kaapstad zelf hebben een mediterraan klimaat. Dit komt door de zuidelijke ligging in combinatie met de koude golfstroom. Hierdoor zijn er milde winters en warme zomers. De wintermaanden zijn vrij nat terwijl in de zomer het vrij droog is. Dit is opmerkelijk omdat het in de rest van Zuid-Afrika precies andersom is. In de winter regent het dus vaak in Kaapstad en de omgeving. Door de regen en de relatief koele wind, kan het wat frisser aanvoelen. In de zomermaanden is het vrij warm, zonnig en droog. Daarnaast is de luchtvochtigheid niet te hoog doordat er weinig neerslag valt. Dit is dan ook de ideale periode om de stad en de omgeving te bezoeken. Met name maart tot en met mei is een goede periode. De vele toeristen verdwijnen en het weer is goed. De maanden juni tot en met oktober zijn de beste maanden om walvissen te spotten.
Beste reistijd voor Durban en omgeving
Durban is gelegen aan de oostkust van Zuid-Afrika in de provincie Kwazulu-Natal en kent een warm zeeklimaat. Naast de vele verschillende stranden die de regio kent, zijn er ook vele natuurparken in de omgeving te bezoeken. Door deze combinatie is Durban de laatste jaren steeds meer in trek. Door het warme zeeklimaat is het het hele jaar door aangenaam qua temperatuur. Langs Durban stroomt de Benguelastroom, die komt vanuit de Zuidzee vanaf Antarctica naar Durban. Hierdoor regent het het hele jaar en in de zomer zijn deze buien op zijn hevigst. De beste maanden om deze stad en de omgeving te bezoeken zijn van april tot en met september. In deze periode nemen de buien af en is de temperatuur goed.
Beste reistijd voor het Kruger Park
Het Kruger Park is één van de grootste nationale parken van de wereld en erg populair bij toeristen. Het park kan het gehele jaar bezocht worden en elk seizoen heeft iets moois te bieden. Het Kruger Park heeft een savanneklimaat. Dit wil zeggen dat het hele jaar door de temperatuur hoog is. De droge periode valt in de maanden mei tot en met september. Dit is een goede periode om het park te bezoeken. Er is dan weinig begroeiing door de droogte waardoor u de dieren beter kunt spotten.
Vanaf oktober begint het regenseizoen weer. Tijdens het natte seizoen die in de Zuid-Afrikaanse zomer valt, komt de malariamug weer tevoorschijn, hier moet je dus wel rekening mee houden. De nachten tijdens de zomer zijn zachter dan de nachten in de winter. Verder is de natuur volop in bloei en zijn er veel pasgeboren dieren.
Taal
In Zuid-Afrika wonen vele diverse bevolkingsgroepen waardoor er elf officiële talen zijn. Het wordt dan ook niet voor niks de ‘Rainbow Nation’ genoemd. Zulu wordt het meest gesproken door de bevolking gevolgd door Xhosa, Afrikaans en Sesotho sa Leboa. De officiële taal op scholen is Engels, hierdoor praten de meeste Zuid-Afrikanen hun eigen moedertaal en daarnaast ook Engels.
De keuken van Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door een mix van invloeden van over de hele wereld. Zuid-Afrikanen houden van braaien, wat wij barbecueën noemen. Braaien staat garant voor heerlijk eten, gezelligheid en veel sfeer. Families, vrienden en kennissen komen bij elkaar en tijdens het braaien wordt er gedanst, gezongen en uiteraard gegeten!
Verder is Bobotie een bekend gerecht. Dit is een kruidige gehaktschotel met gele rijst en rozijnen. Als snack eten veel Zuid-Afrikanen biltong, dit kan je vergelijken met gedroogd vlees. Geniet daarnaast van gerechten zoals pap, boerewors, pasteitjes en samosa’s. Probeer daarnaast ook wild zoals kudu, zebra en impala. Door het gehele land is het eten van goede kwaliteit en in de wat grotere steden zijn er veel goede restaurants. Geniet tijdens het eten van de heerlijke wijnen die Zuid-Afrika te bieden heeft of proef één van lokale biertjes.
Feestdagen
De feestdagen in Zuid-Afrika komen overeen met de feestdagen die wij ook in Nederland hebben zoals Pasen en Kerst. Ze hebben vooral feestdagen van één dag. Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Zuid-Afrika:
21 maart: Dag van de Mensenrechten
27 april: Freedom Day
16 juni: Jongerendag
9 augustus: Vrouwendag
24 september: Heritage Day
16 december: Day of Reconciliation
De tijd in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika valt in tijdzone UTC+2. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd er geen tijdsverschil is met Zuid-Afrika en tijdens onze wintertijd is het 1 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Kaapstad kan je hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In verschillende steden zijn gratis wifi hotspots in winkelcentra en bij tankstations.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Zuid-Afrika. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi. Je kan op de luchthavens van Johannesburg en Kaapstad ook een simkaart met data kopen zodat je gebruik kunt maken van mobiel internet.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Zuid-Afrika is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Zuid-Afrika blijft, is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Cell C, Vodacom en Virgin Mobile.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 10111
Ambulance: 10177
Brandweer: 10177