Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Vietnam ligt op het schiereiland Indochina en grenst aan China, Cambodja en Laos. Aan de oostkant van Vietnam ligt de Golf van Tonkin en de Zuid-Chinese Zee. Sinds 1976 zijn Zuid en Noord Vietnam weer met elkaar herenigd. Er wonen ongeveer 96 miljoen mensen in Vietnam waarvan de meeste in Ho Chi Minh Stad en Hanoi wonen. 

Beste reistijd en klimaat
Vietnam kan het best onderverdeeld worden in 3 regio’s; noord, centraal en zuid. Het land kent een tropisch klimaat waardoor het het gehele jaar door aangenaam warm is. Het regenseizoen in Vietnam verschilt per regio. In het noorden van Vietnam kan het in de winter flink afkoelen en is er zelfs kans op vorst en sneeuw. Vanaf maart beginnen de temperaturen weer te stijgen. Het regenseizoen valt in de zomer. In het centrale deel van Vietnam, denk hierbij aan steden als Hué en Hoi An, loopt het regenseizoen van september tot en met december. Het tyfoonseizoen loopt van augustus tot en met november. In het zuiden is de regenperiode van mei tot en met november. Tijdens het regenseizoen kan de Mekong rivier buiten de oevers treden wat zorgt voor overstromingen. Het is tijdens deze periode ook erg warm in het zuiden van Vietnam.
 
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt.

Beste reistijd voor het noorden
Het noorden van Vietnam is prachtig en de mooie valleien, de groene rijstvelden en de verschillende inheemse bevolkingsgroepen maakt het enorm interessant. Daarnaast ligt de hoofdstad van Vietnam, Hanoi, ook in het noorden waardoor veel mensen hun reis beginnen in het noorden. Omdat het noorden tegen de uitlopers van de Himalaya ligt, kunnen de temperaturen erg uiteen lopen. In de zomer kan het erg warm worden met temperaturen tegen de 35 graden terwijl het in de winter koud kan worden en vooral in de hoger gelegen gebieden er zelfs kans is op vorst of sneeuw. In de regio van Hanoi zijn de temperaturen milder in de winter en kan het hier gerust rond de 20 graden worden. Het regenseizoen in het noorden valt in de zomer en loopt van mei tot en met oktober. Tijdens het regenseizoen lopen de temperaturen hoog op en is er kans op overstromingen. In de maanden daarna is de temperatuur wat aangenamer en is het een stuk droger. Het kan wel in de avond wat afkoelen. De beste reisperiode voor het noorden van Vietnam is van oktober tot en met maart.
 
Beste reistijd voor centraal Vietnam
Het centrale deel van Vietnam wordt gekenmerkt door gezellige steden en dorpen, mooie stranden en een rijke cultuur. Het kent een droge periode en een regenseizoen. Het regenseizoen loopt van september tot en met december. In de regio waar Hoi An en Hué liggen loopt het regenseizoen iets langer door. Hier duurt het tot ongeveer januari. Doordat het in de zomerperiode regent in het zuiden van Vietnam is het centrale deel een goed alternatief als strand bestemming. Dit komt doordat het in de zomer warm is en het niet veel regent. In het centrale deel van Vietnam kunnen tyfoons voorkomen. Deze zijn meestal al afgezwakt maar kunnen toch voor veel regenval zorgen. Het tyfoonseizoen loopt van augustus tot november. Hierdoor is de beste reistijd voor het centrale deel dus van februari tot en met augustus.  
 
Beste reistijd voor het zuiden
Het zuiden is een mix van modern en traditioneel leven. In Ho Chi Minh Stad worden wolkenkrabbers afgewisseld met kleine eetstalletjes. In de Mekong Delta wordt intensief aan het water geleefd waarbij de drijvende markt een absoluut hoogtepunt is. Ook het zuiden van Vietnam heeft een regenseizoen, deze loopt van mei tot en met november. Tijdens het regenseizoen regent het met name in de middag. Door het regenseizoen kan het voorkomen dat er overstromingen plaatsvinden. Dit kan voor problemen zorgen in de Mekong Delta. Doordat het in de maanden december tot en met april het een stuk minder regent is deze periode het beste om het zuiden van Vietnam te bezoeken.

Taal
In Vietnam wordt Vietnamees gesproken. Ongeveer 85% van de bevolking spreekt Vietnamees. De andere 15%, dit zijn de etnische minderheden, spreekt in hun eigen taal zoals bijvoorbeeld Tay en Muong.

De keuken van Vietnam
De keuken in Vietnam is een mix van vlees of vis, verse groentes, smaakvolle kruiden en rijst of noedels. Op elke plek in Vietnam, van eetstalletjes op straat tot goede restaurants, zal je heerlijk eten voorgeschoteld krijgen. In Vietnam wordt op veel plekken rijst verbouwd en dit is ook wat de lokale bevolking het meest eet. De rijst wordt meestal gegeten met vissaus, veel kruiden zoals citroengras en koriander, verse groenten en vlees of vis. Maar naast de rijstgerechten kent Vietnam een grote veelzijdige keuken. Door de Franse invloed vroeger kan je hier bijvoorbeeld ook heerlijke stokbroden eten. Hier wordt een banh mi van gemaakt. Dit is een stuk stokbrood waar van alles op kan zitten van gegrild vlees tot eieren maar ook veel groenten en kruiden. Noedels zijn erg populair en worden met name bereid in bouillons. Langs de kust kan je de lekkerste verse visgerechten proeven. Overal door het land is vers fruit en fruit smoothies zijn hier dan ook erg populair. Vietnam heeft ook goede koffie, probeer in Hanoi eens de eierkoffie uit. Toen er tijdens de Vietnam Oorlog geen melk meer te verkrijgen was, is er gekozen voor koffie met gecondenseerde melk en losgeklopte eierdooiers, absoluut een aanrader!

Feestdagen
In Vietnam is de belangrijkste feestweek het Tết Nguyên Đán, ook wel het Vietnamees Nieuwjaar genoemd. Het vindt plaats tussen de laatste week van januari en de derde week van februari. Tijdens Tet wordt de komst van het nieuwe jaar gevierd. Veel families komen samen om dit te vieren. Verder zijn dit de belangrijkste feestdagen in Vietnam:
 
Januari/februari: Tết Nguyên Đán
April: Hung Kings Festival
30 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de arbeid
2 september: Onafhankelijkheidsdag

De tijd in Vietnam
Vietnam valt in tijdzone UTC+7. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Vietnam 5 uur later is en tijdens onze wintertijd 6 uur later is dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Hanoi kunt u hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast beschikken sommige restaurants en cafés ook over wifi. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Vietnam. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Vietnam is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Vietnam blijft, is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Mobifone en Viettel.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 113
Ambulance: 115
Brandweer: 114
Search & Rescue: 112
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Vietnam is de Vietnam Dong. Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Vietnam wordt met cash betaald. Er zijn ook plekken waar je met je bankpas of creditcard kunt betalen maar niet overal. Het is dus verstandig om genoeg cash op zak te hebben. Voor noodgevallen is het handig is wat dollars contant mee te nemen. Dollars zijn ook nodig voor je visum die je bij aankomst moet betalen.
 
Op de meeste plekken en steden kan je gemakkelijk pinnen bij een pinautomaat. De kosten voor het pinnen verschillen per bank.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Vietnam gemiddeld ongeveer € 25,- per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooien in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
In restaurants kan je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Voor een taxi chauffeur, kamermeisje of bellboys is ca. 1-2 euro voldoende. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 5-10 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder. 

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Met uitzondering van bijgeboekte tours, zoals aangegeven in de reisbevestiging.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Vietnam is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. De stopcontacten in Vietnam zijn ongeaard met twee rechthoekige gaten. Als de stopcontacten ronde gaten heeft, kan het ongeaard of geaard zijn. Voor het stopcontact met rechthoekige gaten is een verloopstekker van type A nodig. Voor de ronde gaten is een verloopstekker van type D nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende en luchtige kleding is in Vietnam het prettigst. Het kan erg warm worden maar ’s avonds kan het afkoelen, neem daarom ook een trui of vest mee. In de hoger gelegen gebieden kan het sowieso wat koeler zijn. Een poncho of regenjas kan ook van pas komen, met name in de regen periode.
Bij een bezoek aan bijvoorbeeld Sapa wordt aangeraden om goede schoenen mee te nemen.

Reisdocumenten
Een paspoort dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is, is vereist.
 
Voor een bezoek aan Vietnam dien je voor je vertrekt in bezit te zijn van een geldig toeristenvisum. Een single entry e-visum kan je aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst. Hiermee kan je maximaal 30 dagen in Vietnam verblijven.
Mocht je een double entry visum nodig hebben dan dient dat te worden aangevraagd bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag. Hier kan je het visum direct meenemen.
 
Wij kunnen het double entry visum ook voor je verzorgen. Je betaalt voor vertrek €30,- Je geeft alle paspoortgegevens aan ons door en wij zorgen ervoor dat je een formulier ontvangt dat je bij aankomst recht geeft op een visum. Bij aankomst op de luchthaven moet je 2 pasfoto's inleveren en betaal je nog eens $50,- per persoon.
Voor aanvragen kort voor vertrek (binnen 7 dagen) geldt een toeslag van €15,- per persoon.

Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan  via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Bussen
Het openbaar vervoer in Vietnam bestaat uit treinen, lokale- en toeristenbussen die alle steden met elkaar verbinden. De prijzen liggen erg laag hiervoor. De bussen in Vietnam zijn prima  waarbij je kunt kiezen voor een bus overdag of ’s nachts. Bij het gebruik van een nachtbus heb je een soort bed als stoel, dit is voor een nachtbus dus erg fijn. Bij de bussen overdag is dit uiteraard niet het geval. Met de bussen kan je op de meeste plekken komen. Er zijn luxe bussen waarbij airco is en in de meeste gevallen ook wifi. Er zijn ook eenvoudigere bussen waar de lokale bevolking vaak mee reist.

Treinen
Vietnam beschikt over een zeer uitgebreid en goed treinnetwerk. Bij het nemen van de trein kan je kiezen voor een hard seat, soft seat, hard sleeper of soft sleeper. De hard en soft seat zijn beide stoelen maar de hard seat is de meest eenvoudige klasse. De soft seat stoelen zijn ook verstelbaar. Bij het nemen van bijvoorbeeld de nachttrein kan je ook kiezen voor het reserveren van een bed. Bij de hard sleeper zijn er 6 smalle bedden en bij de soft sleeper zijn er 4 bedden die net wat comfortabeler zijn dan de hard sleepers. De treinen doorkruizen het hele land en dit is dan ook een goede manier om van A naar B te komen. 

Brommers en fietsen
In Vietnam heeft bijna iedereen die oud genoeg is om te rijden (ook die niet oud genoeg zijn) een brommer of scooter tot zijn beschikking. Met name in de grote steden kijk je je ogen uit over de honderden brommertjes die vooraan staan bij de stoplichten. Een brommer huren is gemakkelijk en kost niet veel. Een dagje de omgeving per scooter verkennen is erg leuk en makkelijk. Er zijn veel kleine bedrijfjes in Vietnam die dagtours aanbieden per scooter. Je kan dan of achterop zitten of zelf rijden. Pas op voor de chaos in het verkeer als je zelf gaat rijden, de Vietnamezen houden zich niet altijd aan de regels.
 
In bijvoorbeeld Hoi An is het heerlijk om een fiets te huren. Het is een goede stad om per fiets te ontdekken of de stranden te bezoeken. In Vietnam zijn genoeg dorpjes en steden waar je gemakkelijk fietsen kunt huren of fietsen bij het hotel aangeboden worden.

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kan je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af. In de wat kleinere steden of dorpen, is lopen net zo gemakkelijk.

Huurauto
Omdat in Vietnam de wegen niet in hele goede conditie zijn en het verkeer enorm chaotisch is, is het niet aan te raden om een huurauto te nemen. Je kunt het beste een auto met chauffeur huren. Op deze manier heb je en de vrijheid van eigen vervoer en een chauffeur die de weg kent. Dit is wel aan de prijzige kant.

Vliegtuig
Vietnam heeft een goed netwerk van binnenlandse vluchten, de meeste steden zijn per vliegtuig te bereiken. Vliegen binnen Vietnam is relatief goedkoop en kan een goed alternatief zijn om lange afstanden te overbruggen en de reistijd te reduceren.
 

Reizen met kinderen

Vietnam is een prettig land om met kinderen in te reizen. De Vietnamezen zijn erg vriendelijk naar kinderen toe. De transfers tussen de verschillende steden zijn met kleine minibusjes. Het is niet aan te raden om met jonge kinderen de bus of de trein te pakken. Bij de meeste hotels zit een zwembad of is de zee nabij. Daarnaast zijn er voor kinderen veel leuke excursies te doen.
 
We kunnen een babybedje voor jullie aanvragen, maar dit kunnen we helaas niet garanderen in Vietnam. Ik raad je aan voor de zekerheid een Deryan travelcot mee te nemen. De link naar de site van Deryan: http://www.deryan.nl/site/#. Het fijne van dit bedje is dat het weinig weegt, het is erg klein om mee te nemen en je kindje is beschermd tegen muggen en ongedierte (je kan het bijv. ook op het strand gebruiken).
 
In Vietnam moet er rekening gehouden worden met het gebruik van water uit flessen.
 
De meeste maaltijden zijn prima geschikt voor kinderen. Er zijn veel maaltijden met rijst en noedels met bijvoorbeeld kip of rund. Door het gebruik van veel kruiden kan het eten wat anders smaken maar jej kan altijd vragen of het wat minder pittig of met minder kruiden kan. Er wordt door de kinderen zelf in Vietnam met stokjes gegeten maar je kan overal normaal bestek vragen. Het is raadzaam om voldoende babyvoeding, luiers en dergelijke vanuit Nederland mee te nemen.
 
Voor de vlucht kunnen we voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar een speciale kindermaaltijd aanvragen.
Voor baby’s kunnen we een babybasket aanvragen waarin het kindje gedurende de reis kan liggen. Tijdens stijgen en dalen, en tijdens turbulentie moet het kindje op schoot. Het is van de maatschappij afhankelijk tot welke leeftijd een dergelijk bedje aangevraagd kan worden. Het bedje kan nooit gegarandeerd worden. KLM hanteert een grens van 1 jaar of 10 kilo.