Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Taiwan is een eiland gelegen in de Oost-Chinese Zee. Omliggende landen zijn China, Japan en de Filipijnen. Taiwan, eigenlijk de Republiek China genoemd, is een onafhankelijke staat maar door tegenstand van de Volksrepubliek China is er een meerderheid van landen die Taiwan niet als staat erkennen. Taiwan staat bekend om zijn prachtige natuur en cultuur maar vele mensen kennen het land ook van de elektrische apparaten (made in Taiwan).

Beste reistijd en klimaat
In Taiwan heersen verschillende soorten klimaten. Zo kent het noorden van Taiwan een subtropisch klimaat, het zuiden een tropisch klimaat terwijl er in de bergen van centraal Taiwan eeuwige sneeuw ligt. De zomers zijn erg warm en de winters mild. Vanaf mei tot december heerst in Taiwan het cycloon seizoen. Er is een kans dat er in die periode verschillende cyclonen over het eiland kunnen trekken. Met name het oosten van het land kan het zwaar te verduren krijgen. Over het algemeen is er in de maanden juli tot en met september de grootste kans op cyclonen. Taiwan kan het gehele jaar lang bezocht worden maar de beste reistijd is tijdens onze lente en herfst. Dan is de regentijd afgelopen en zijn de temperaturen aangenaam.

Beste reistijd voor het noorden
In het noorden van Taiwan liggen een aantal prachtige nationale parken zoals Yangminshan National Park. Verder ligt hier het bijzondere Yehliu en het knusse dorpje Jiufen, bekend om de theehuizen. Daarnaast ligt de hoofdstad van Taiwan, Taipei, in het noorden van het land. In het noorden heerst een subtropisch klimaat. Dit betekent dat in de zomer het veel regent en de temperaturen hoog zijn. Het kan dus klam en benauwd aanvoelen, met name in de grote stad. In de winter neemt de regen af en dalen de temperaturen iets maar het blijft zeer aangenaam. De beste reistijd voor het noorden van Taiwan is dan ook tussen de maanden september en april.
 
Beste reistijd voor centraal Taiwan
Centraal Taiwan wordt gekenmerkt door het ruige Taroko NP, het prachtige Sun Moon Lake, de betoverende zonsopgang in Alishan en de besneeuwde bergtoppen bij Wuling. Hier geldt ook dat in de zomer de temperaturen flink kunnen oplopen en dat er veel regen valt. Het kan er drukkend warm worden. In de herfst en winter dalen de temperaturen naar een aangename temperatuur en neemt de regen af. Dit is dan ook een goede periode om dit deel van Taiwan te verkennen. In de bergen is het vanzelfsprekend een stukje kouder en in de winter kan het er zelfs sneeuwen. In de lente lopen de temperaturen weer op en ook dit is een goede periode.
 
Beste reistijd voor het zuiden
Het zuiden van Taiwan staat bekend om de prachtige stranden met azuurblauw water en het nationaal park Kenting. Daarnaast ligt de leuke stad Kaohsiung hier en ook het grootste actieve klooster van Taiwan. Het zuiden kent een tropisch klimaat. Vanaf mei start de moessonperiode en die loopt tot ongeveer september. De temperaturen liggen in deze maanden erg hoog. In de herfst neemt de regen af maar de temperatuur blijft ongeveer gelijk. Hierdoor zijn de maanden oktober t/m april goede maanden om het zuiden van Taiwan te bezoeken. 

Taal
In Taiwan wordt Mandarijn gesproken. In het zuiden van Taiwan spreekt men ook veel Taiwanees en op sommige plekken spreken enkele bewoners nog lokale dialecten.

De keuken van Taiwan
De Taiwanese keuken is een mix van Chinese en Japanse invloeden en is zeer uitgebreid. Er wordt veel vis, vlees, noedels, rijst en soep gegeten. Streetfoodtenten worden afgewisseld met luxe restaurant. Op de avondmarkten worden heerlijke kleine hapjes geserveerd. Het is absoluut een aanrader om een keer te eten op de avondmarkt, het is een goede manier om de keuken van Taiwan te leren kennen. Het meest bekende drankje uit Taiwan is bubbelthee, een mix van koude/warme gezoete thee, melk en tapioca parels. Inmiddels is dit te drinken over de hele wereld maar de oorsprong ligt in Taiwan. Een delicatesse is stinky tofu, volg je neus, dan kom je vanzelf bij de tentjes die het verkopen. Taiwanezen bestellen vaak in een restaurant meerdere happen die allemaal op een ronde tafel worden gezet en met elkaar worden gedeeld.  

Feestdagen
In Taiwan wordt het Lunar New Year, ook wel Chinees nieuwjaar, uitgebreid gevierd. Het vindt plaats tussen de laatste week van januari en de derde week van februari. Tijdens Lunar wordt de komst van het nieuwe jaar gevierd. Veel families komen samen om dit te vieren. Verder zijn dit de belangrijkste feestdagen in Taiwan:
 
1 januari: Republic Day
Januari/februari: Lunar New Year
Eind februari: Lantern Festival
28 februari: Memorial Day
Juni: Dragon Boat Festival
September: Mid Autumn Festival  
10 oktober: National Day

De tijd in Taiwan
Taiwan valt in tijdzone UTC+8. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Taiwan 6 uur later is en tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Taipei kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast beschikken sommige restaurants en cafés ook over wifi. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Taiwan. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Taiwan is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Taiwan blijft, is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Chunghwa Telecom en Taiwan Mobile.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 110
Ambulance: 119
Brandweer: 119
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Taiwan is de New Taiwan Dollar. Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Taiwan kan er met cash of creditcard betaald worden. Met name in hotels en grote winkels wordt een creditcard geaccepteerd. Bij restaurants, avondmarkten en kleine winkels is het aan te raden om met cash te betalen. Hou er ook rekening mee dat in de kleinere plaatsen er veel met cash wordt betaald. Voor noodgevallen is het handig is wat dollars contant mee te nemen.
 
Op de meeste plekken en steden kan je gemakkelijk pinnen bij een pinautomaat. De kosten voor het pinnen verschillen per bank.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Taiwan gemiddeld ongeveer € 35,- per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooien in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
In restaurants kan je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Voor een taxi chauffeur, kamermeisje of bellboys is ca. 1-2 euro voldoende. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 5-10 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder. 

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Met uitzondering van bijgeboekte tours, zoals aangegeven in de reisbevestiging.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Taiwan is de voedingsspanning 110 volt bij 60 hertz. De stopcontacten in Taiwan zijn ongeaard met twee rechthoekige gaten. Voor het stopcontact met rechthoekige gaten heb je een verloopstekker van type A nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Het handigst is om veel verschillende laagjes mee te nemen. In Taiwan is het in de zomer verstandig om naast dunne, los vallende en luchtige kleding een warme trui of vest mee te nemen. In de hoger gelegen gebieden kan het sowieso wat koeler zijn. In de winter is het wat frisser dus dan is het aan te raden om een jas mee te nemen. Vergeet geen goede schoenen mee te nemen voor wandelingen en hikes.

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Taiwan is geen visum nodig. Een paspoort dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is, is vereist.

Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin. In Taiwan komen dengue, zika en chikungunya voor.

VERVOER

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Taiwan is goed geregeld. De treinen zijn stipt op tijd en de stations zijn, ondanks de drukte soms, niet chaotisch. Tussen de grote steden in Taiwan is een goede verbinding. Er is een mix tussen de moderne hogesnelheidstreinen en de wat oudere treinen van Taiwan. Wij boeken meestal de moderne hogesnelheidstreinen. De bussen zijn ook uitstekend in Taiwan. Ze rijden regelmatig en zijn wat goedkoper dan de treinen. In de meeste grote steden rijden metro’s waardoor ook de verbinding in de steden goed zijn.

Fietsen
In Taiwan wordt fietsen steeds populairder. Er worden meer en meer fietspaden aangelegd. Het is een leuke manier om een stad te verkennen maar er zijn op veel plekken ook fietsroutes buiten de stad. Zo leer je al fietsend het land kennen. Veel steden werken met speciale app zoals bijvoorbeeld Youbike waarmee je gemakkelijk een fiets kan huren. Maar ook zijn er genoeg winkels waar fietsen gehuurd kunnen worden.

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kan je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af. In de wat kleinere steden of dorpen, is lopen net zo gemakkelijk.

Huurauto
Een leuke en makkelijke manier om Taiwan te verkennen is per huurauto. Ze rijden net als in Nederland en België aan de rechterkant wat het auto rijden gemakkelijk maakt. In de steden kan het verkeer iet wat chaotisch zijn maar de Taiwanezen houden zich goed aan de regels. De wegen in Taiwan zijn goed onderhouden en het is gemakkelijk om de wat afgelegener plekken te bezoeken. Ook de drop-off kosten (de extra kosten die je betaalt als je een auto ophaalt in plaats A en inlevert in plaats B) zijn zeer beperkt.
De wegen in de bergen en hoger gelegen gebieden zijn vaak smal en zeer bochtig. Tijdens hevige regenval kunnen de wegen erg glad zijn. Pas hier dus goed op.
 
Bij het reizen per huurauto heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.

Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.

Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • Als je een kruising van twee gelijkwaardige wegen zonder verkeerstekens nadert, moet je vaart minderen en voorrang verlenen aan voetgangers en eventuele voorrangsvoertuigen. In de praktijk neemt de bestuurder die als eerste op de kruising aankomt, vaak voorrang.
  • Bestuurders van motorvoertuigen hebben voorrang op bestuurders van ongemotoriseerde voertuigen.
  • Je moet altijd voorrang verlenen aan trams en bussen.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
  • Dubbele gele lijnen mogen nooit overschreden worden

Parkeren moet altijd aan de rechterkant van de weg. In Taipei geven een rode en gele streep langs de weg aan dat parkeren verboden is. (Bij een gele streep is parkeren echter toegestaan tussen 20 en 7 uur voor bestuurders met een parkeervergunning.)
Parkeren is onder andere verboden in de buurt van een kruising, spoorwegovergang of bocht in de weg en binnen 30 m van de ingang van een ziekenhuis, brandweerkazerne, brandkraan, tankstation en bushalte.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kan je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Internationaal rijbewijs
Voor autorijden in Taiwan is een Internationaal Rijbewijs (model 1968) verplicht gesteld. Deze kan je aanschaffen in elke ANWB winkel in Nederland, je dient een recente pasfoto en je rijbewijs mee te nemen.