Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 3949,-

Offerte aanvragen

26 dagen Zuid-Afrika, Namibie, Botswana en Zimbabwe: In de voetsporen van David Livingstone

  • Reis net als Livingstone vanuit Kaapstad door de droge Kalahari richting de groene vlaktes van noordelijk Botswana
  • Bezoek de rode zandduinen van Sossusvlei
  • Eindig in koloniale sferen bij natuurlijk wereldwonder Victoria Falls

David Livingstone was één van de bekendste ontdekkingsreizigers uit de 19e eeuw en heeft de binnenlanden van Afrika op de kaart gezet. In de loop der jaren reisde hij onder meer door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Angola, Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Malawi en Tanzania. In eerste instantie vertrok Livingstone als missionaris naar Afrika, latere expedities stonden in het teken van het opzetten van een handelsroute over de Zambezirivier en het vinden van de oorsprong van de Nijl. Daarnaast was hij een fervent tegenstander van de slavernij, waar hij zich tot zijn dood fel tegen verzette.

Op 19 maart 1813 werd Livingstone geboren in het Schotse arbeidersplaatsje Blantyre. Livingstone groeide op in armoede en begon op 10-jarige leeftijd als werknemer in een katoenfabriek. In de avonduren en weekenden legde hij zich toe op schoolwerkzaamheden. Op 19-jarige leeftijd had Livingstone voldoende gespaard om geneeskunde en theologie te gaan studeren, aanvankelijk in Glasgow, later in Londen. Hier kwam hij in aanraking met de London Missionary Society, een zendingsorganisatie waar hij als missionaris werd opgeleid.

In eerste instantie zou Livingstone naar China afreizen om het woord van God te verspreiden, maar door de uitbraak van de eerste Opiumoorlog verlegde hij zijn aandacht naar Afrika. In 1841 kwam Livingstone aan in Kaapstad, vanwaar hij doorreisde naar de zendingspost van Robert Moffat in Kuruman, aan de rand van de Kalahari woestijn. Hij stichtte zijn eigen zendingspost nog verder noordelijk in Kolobeng. Geïnspireerd door de verhalen over groene gebieden ten noorden van de Kalahari besloot hij tot tweemaal toe de woestijn te doorkruisen. Bij de tweede poging bereikte hij de Zambezirivier.

Vanaf 1852 begon hij een expeditie om de Zambezi te verkennen. In eerste instantie reisde hij stroomopwaarts richting Angola, waar hij voor het eerst de misstanden van de slavernij aanschouwde. Toen hij weer stroomafwaarts reisde kwam hij in 1855 uit bij de watervallen die door hem vernoemd werden naar de koningin van Engeland: de Victoria Falls.  De bedoeling van Livingstone was een handelsroute over de Zambezi op te zetten, om zo welvaart en beschaving te brengen bij de lokale bewoners. Door allerlei fysieke barrières zoals de Victoria Falls is dit uiteindelijk niet gelukt.

Ondanks de mislukking van de Zambezi expeditie was Livingstone als ontdekkingsreiziger inmiddels een held in Engeland. Zo kon hij voldoende geld verzamelen om zijn volgende doel te realiseren: het vinden van de oorsprong van de Nijl. Vanuit Zanzibar reisde Livingstone langs de meren van Tanzania. De reis werd door ziektes als malaria, longontsteking en dysenterie steeds zwaarder. Na het bijwonen van een slachtpartij door slavenhandelaren was ook zijn geest gebroken. Nadat er een tijd niets van Livingstone was vernomen werd vanuit Engeland de ontdekker en journalist Henry Stanley naar Afrika gestuurd om hem te zoeken. In oktober 1971 vond Stanley Livingstone bij het Tanganyika meer, waar hij de beroemde woorden sprak: "Dr. Livingstone, I presume?". Stanley probeerde Livingstone over te halen zijn zoektocht op te geven, maar Livingstone kon dit niet.

Geplaagd door ziektes overleed David Livingstone uiteindelijk op 1 mei 1873 aan de oevers van Lake Bangweulu (Zambia). Zijn hart werd begraven onder een boom op die plaats, zodat deze voor altijd in Afrika zou blijven. De rest van zijn lichaam werd terug naar Engeland gebracht en is daarna ondergebracht in Westminster Abbey in Londen.

  • Programma
  • Route & Hotels
  • Impressie
  • Prijs
  • Klantenervaringen
  • Offerte

Dag 1 Vlucht naar Kaapstad

Je vertrekt met het vliegtuig naar Kaapstad, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2-4 Kaapstad

Een bezoek aan Zuid-Afrika is niet compleet zonder een bezoek aan de wereldstad Kaapstad. De stad is ooit gesticht door de Hollanders van de VOC, als pleisterplaats op de lange tocht naar Indië. Dit Hollandse koloniale verleden is onder meer terug te vinden in het grote fort, de landhuizen in de omgeving en verschillende musea. Kaapstad is een prettige en mooie stad, prachtig gelegen in de schaduw van de beroemde Tafelberg. Het is heerlijk wandelen door de kleurrijke straatjes aan de waterkant, vol winkeltjes, cafeetjes en restaurants. In de directe omgeving van de stad zijn diverse uitstapjes te maken. Zo is het uitzicht van de Tafelberg onvergetelijk. Je kan naar de top wandelen of, minder vermoeiend, de kabelbaan nemen. Als je geïnteresseerd bent in de recente geschiedenis moet je zeker een bezoek brengen aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela jaren gevangen heeft gezeten.

Buiten de stad zelf zijn er ook een aantal leuke dagexcursies te maken. Via het Kaapse schiereiland kan je naar de beroemde en beruchte Kaap de Goede Hoop rijden. Onderweg kom je langs de schattige pinguïns van Boulders Beach. Op de weg terug naar Kaapstad kan je kiezen voor de spannende tolweg langs de oceaan bij Chapman’s Peak voor prachtige uitzichten over de stad en de Atlantische Oceaan. De bijzondere botanische tuinen van Kirstenbosch zijn een must voor iedereen die van planten en bloemen houdt en ook de wijnlanden rond Stellenbosch zijn gemakkelijk te bezoeken vanuit Kaapstad.

Dag 5 Clanwilliam

Kaapstad – Clanwilliam: 230 km; ca. 3 uur

Clanwilliam is het centrum van de rooibosthee-industrie dus een theeproeverij moet je zeker niet overslaan. Het is een klein plaatsje met nog een flink aantal mooie koloniale gebouwen zoals de Nederlands gereformeerde kerk en de rechtbank. Daarnaast ligt de woeste natuur van de Cederberg op een half uur rijden van de stad. Het plaatsje is een prima uitvalsbasis voor wandeltochten door de bergen of een mooie rit over de Pakhuiskloof naar het geïsoleerde Wuppertal. Je kan ook een uitstapje maken naar de walvissen die een groot deel van het jaar zijn te vinden in de baai bij Lambert's Bay.

Dag 6-7 Namaqualand

Clanwilliam – Springbok: 340 km; ca. 4 uur

De dunbevolkte wildernis van Namaqualand is het thuis van het Nama-volk. Bezoekers komen hier echter vooral voor het gevoel van leegte en de wilde natuur van droge heuvels en schaars begroeide woestijn. In augustus en september vormen de vlaktes een ongekend spektakel door de kleuren van de vele bloemen. De mooie landschappen zijn het beste te voet te verkennen, je kan hier dan ook vele dagwandelingen ondernemen.

Dag 8 Upington

Springbok – Upington: 380 km; ca. 4 uur

Upington is gelegen aan de rand van de Kalahari, aan de oever van de machtige Oranjerivier. Het is de perfecte plaats om nog even inkopen te doen voor je doorreist naar de wildernis van het Kgalagadi Transfrontier Park of een bezoek brengt aan de Augrabies Falls.
De kerk uit 1875 huisvest nu het Kalahari-Oranje Museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het stadje. Aan de oevers van de Oranjerivier zijn ook verschillende goede wijnhuizen gevestigd.

Dag 9-10 Kgalagadi Transfrontier Park

Upington – Twee Rivieren Gate: 250 km; ca. 3 uur

Het spectaculaire Kgalagadi Transfrontier Park is door de afgelegen ligging een waar verborgen juweeltje. Het park staat bekend om haar rode zandduinen en de karakteristieke gemsbokken, die je in groten getale zult aantreffen. Daarnaast is het één van de beste plekken in Afrika om de grote katten van het continent te zien. De machtige Kalahari-leeuw met zijn zwarte manen en de razendsnelle cheetah worden vaak gezien langs de droge rivierbeddingen van de Nossob en de Auob. Door het gebrek aan water laten de dieren zich met name in de droge periode gemakkelijk zien bij de kunstmatige waterdrinkplaatsen in het park.

Dag 12 Kalahari

Mata Mata Gate – Mariental: 309 km; ca. 4 uur

De Kalahariwoestijn is een van de laatste grote wildernissen op het Afrikaanse continent. De natuur is indrukwekkend leeg en toch is de woestijn boordevol leven. Van kleine planten en dieren tot enorme bomen en dieren als de giraffe. Er leven hier ook al eeuwenlang mensen, namelijk de San ofwel bosjesmannen. Je overnacht in één van de prachtige lodges in de omgeving van Mariental, aan de westzijde van de Kalahari. Deze liggen midden in de natuur en hebben meestal een groot eigen terrein waar dieren als giraffen en verschillende antilopes leven. Een sundowner gamedrive is in dit gebied een echte aanrader om te genieten van de schitterende zonsondergang achter de rode duinen.

Dag 13-14 Sossusvlei

Mariental – Sesriem: 270 km; ca. 4 uur

De Namibwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en middenin die woestijn ligt één van de absolute highlights van Namibië: de zandduinen van Sossusvlei. De indrukwekkende rode zandduinen zijn hier meer dan 200 meter hoog. Vanaf de entree van het park rijd je over een 65 kilometer lange weg naar de zoutpan van Sossusvlei. De laatste vijf kilometer rijd je door het mulle zand, wat alleen mogelijk is met een 4×4. Mocht je geen 4×4 hebben dan kun je de auto bij de parkeerplaats bij het einde van de asfaltweg parkeren en het laatste stuk met de klaarstaande parkvoertuigen afleggen (of lopend!).

Verschillende korte wandelingen maken het mogelijk het onwerkelijke landschap goed op je in te laten werken. Zo moet je zeker Deadvlei niet overslaan, een iconische zoutpan met dode bomen midden tussen de duinen. De duinen zijn het mooist tijdens zonsopgang en zonsondergang, wanneer ze continu van kleur lijken te veranderen. Dune 45 is een van de meest populaire duinen om dit schouwspel te bewonderen.

Dag 15 Windhoek

Sesriem – Windhoek: 306 km; ca. 5 uur

Windhoek is een relatief rustige en prettige stad die voor de meeste bezoekers van Namibië het begin- en eindpunt van de reis is.  Pas aan het eind van de 19e eeuw vestigden de Duitsers hier de hoofdstad van hun kolonie in zuidwest Afrika. Het is een goede plaats om proviand in te slaan aan het begin van de reis of souvenirs aan te schaffen aan het eind van de reis. Windhoek heeft een groot aanbod aan comfortabele guesthouses en hotels. Je kunt er ook voor kiezen om in een van de lodges buiten de stad te verblijven, waar je meteen de rust van Namibië ervaart. Een leuke bestemming net buiten Windhoek is het Daan Viljoen Game Park, waar een aantal mooie wandelroutes zijn uitgezet en je onderweg allerlei ongevaarlijke wilde dieren tegen kunt komen.

Dag 16 Gobabis

Windhoek – Gobabis: 210 km; ca. 3 uur

Gobabis ligt tegen de grens van Namibië en Botswana aan en wordt voornamelijk gebruikt als overnachtingsplaats om de lange rit tussen Windhoek en Maun op te breken. De lodges hier liggen midden in de natuur en hebben vaak nog een groot stuk grond met verschillende dieren die erop rondlopen zoals zebra’s en antilopes.

Dag 17-19 Maun/Okavangodelta

Gobabis – Maun: 605 km; ca. 6-7 uur

De unieke delta van de Okavangorivier vormt één van de belangrijkste natuurgebieden van Afrika. De Okavangorivier verliest zich hier in een uitgestrekt gebied van meren, rivieren en watertjes. Het is een paradijs voor watervogels en dieren en door de stilte, het groen en alle dieren een van de meest sfeervolle en betoverende plaatsen van Afrika. De manier om de delta te verkennen is per mokoro. Dit zijn smalle, houten kano’s met weinig diepgang en daarmee ideaal voor de ondiepe waterwegen van de Okavango. Je kunt er ook voor kiezen om per vliegtuig naar een van de luxe lodges middenin de delta te vliegen, het verblijf is dan inclusief alle excursies en maaltijden.

Vanuit uitvalsbasis Maun kun je een gamedrive maken in het wildrijke Moremi Game Reserve, een deel van de Okavangodelta dat per auto te bereiken is. De Moremi staat onder meer bekend als een van de laatste plaatsen waar de ernstig bedreigde Afrikaanse wilde hond nog floreert. Daarnaast vind je er dieren als giraffes, olifanten, leeuwen en allerlei soorten antilopes. Als je de delta van bovenaf wilt bekijken zonder in een van de exclusieve lodges te verblijven kun je ook kiezen voor een scenic flight per vliegtuig of helikopter.

Dag 20 Makgadikgadi Pans

Maun – Gweta: 206 km; ca. 3 uur

De Makgadikgadi zoutpannen vormen tezamen één van de grootste zoutvlaktes ter wereld. Het park bestaat uit meerdere pannen, waarvan de Sowa, Ntwetwe en Nxai pan de grootste zijn. Gedurende het droge seizoen leven de meeste dieren in de begroeiing rondom de zoutvlaktes, maar tijdens het regenseizoen trekken grote kuddes zebra’s en gnoes naar de vlaktes, met in hun kielzog de roofdieren. Je kunt bij de lodge een excursie boeken om een van de zoutpannen te bezoeken, dit wordt vaak ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag gedaan. Het is niet aan te raden om zelf met de auto op de pannen te rijden. De felle zon in combinatie met de spierwitte vlakte kan een desoriënterend effect hebben.

Dag 21-22 Chobe

Gweta – Kasane: 408 km; ca. 4-5 uur

Het Chobe Nationaal Park is een fantastisch safaripark waar je af en toe struikelt over de olifanten, die hier in enorme aantallen aanwezig zijn. Met tellingen die variëren van 50.000 tot 70.000 olifanten heeft dit park de grootste olifantenpopulatie ter wereld.  Het is in 1967 uitgeroepen tot eerste National Park in Botswana en dankt haar naam aan de rivier waaraan het ligt: de Chobe. De rivier vormt een deel van de grens tussen Botswana en Namibië. Een absolute aanrader zijn de boottochten over de rivier. In de namiddag komen de dieren drinken en vanaf het water kun je ze ongestoord bespieden. Alle lodges organiseren ook gamedrives, waarbij je met een 4×4 en een gids het park intrekt.
 
Je kunt vanuit het plaatsje Kasane gemakkelijk een bezoek brengen aan de Victoria Falls. Deze indrukwekkende watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe. De lodges in Chobe kunnen gemakkelijk een transfer voor je regelen. De meeste autoverhuurders staan het helaas niet toe om met je eigen huurauto de grens met Zambia of Zimbabwe over te steken.

Dag 23-24 Victoria Falls

Kasane – Victoria Falls: 80 km; ca. 1 uur

Victoria Falls is een van de grootste natuurwonderen die je in Afrika kunt vinden. In 1855 ontdekte David Livingstone als eerste deze majestueuze watervallen en vernoemde deze naar de Britse koningin Victoria. De watervallen zijn meer dan een kilometer breed en storten meer dan honderd meter naar beneden. De mist van de watervallen is op vijftig kilometer afstand zichtbaar en de lokale naam Mosi oa Tunya betekent dan ook ‘de rook die dondert’.

Livingstones woorden bij het aanschouwen van de watervallen waren: ‘scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight’. Je kunt zelf bepalen of je het met hem eens bent door een spectaculaire vlucht per helikopter of microlight over de watervallen te maken. Daarnaast zijn er vele adrenalineactiviteiten te beleven zoals bungeejumpen vanaf de spoorbrug met Zambia of raften op de machtige Zambezirivier.
 
De watervallen liggen voor het grootste gedeelte in Zimbabwe, een kleiner deel is aan de Zambiaanse kant te bewonderen. Om ook dit gedeelte van de Falls te bezoeken moet je een Zambiaans visum kopen. Je kunt ook kiezen voor een combinatievisum voor zowel Zimbabwe en Zambia, waarmee je iets voordeliger uit bent.

Dag 25-26 Vlucht naar Amsterdam

Vanuit Victoria Falls (aan de Zimbabwaanse kant) of Livingstone (aan de Zambiaanse kant) vlieg je terug naar huis.

Dag Plaats Vervoer Hotel
1 Vlucht naar Kaapstad
2-4 Kaapstad
Rosedene Guesthouse
5 Clanwilliam
Saint du Barrys
6-7 Namaqualand
Daisy Country Lodge
8 Upington
Le Must Residence
9-10 Kgalagadi Transfrontier Park
Twee Rivieren Restcamp
12 Kalahari
Bagatelle Kalahari
13-14 Sossusvlei
Desert Camp
15 Windhoek
Terra Africa Guesthouse
16 Gobabis
Kalahari Bush Breaks
17-19 Maun/Okavangodelta
Thamalakane River Lodge
20 Makgadikgadi Pans
Planet Baobab
21-22 Chobe
Chobe Safari Lodge
23-24 Victoria Falls
Victoria Falls Hotel
25-26 Vlucht naar Amsterdam
Periode Prijs
Laagseizoen v.a. € 3949,-
Hoogseizoen (juli, augustus, december) v.a. € 4299,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

  • Vliegreis Amsterdam – Londen – Kaapstad // Victoria Falls – Johannesburg – Londen – Amsterdam met British Airways
  • Luchthavenbelastingen en –toeslagen.
  • Alle hotelovernachtingen op basis van logies / ontbijt, muv: Kgalakgadi NP: geen ontbijt
  • Renault Duster SUV of gelijkwaardig, inclusief verzekering, belasting en vrije kilometers, ophalen op luchthaven Kaapstad aansluitend aan de vlucht, inleveren op luchthaven Kasane
  • Transfer Kasane – Victoria Falls
  • Uitgebreid Nederlandstalig routeboek inclusief tips voor onderweg voor het gedeelte in Zuid-Afrika
  • Engelstalige routebeschrijving voor het gedeelte in Namibië en Botswana
  • Assistentie van onze lokale agent indien nodig

Exclusief

  • Stoelreservering intercontinentale vluchten
  • GreenSeat CO2-compensatie: € 15,50 per persoon
  • Overige maaltijden
  • Excursies en entreegelden
  • Visum Zimbabwe (30 USD)
  • Drop-off kosten huurauto (circa € 200,-)
  • Cross-border kosten huurauto (circa €200,-)
  • Wegenbelasting Namibië en Botswana
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
  • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
  • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.