ALGEMEEN
Portugal ligt in Zuid-Europa op het Iberisch schiereiland en grenst alleen aan Spanje. Het land heeft een enorme kustlijn, de hele west en zuid grenst aan de Atlantische oceaan. De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Het land is 2 keer zo groot als Nederland.
Beste reistijd en klimaat
Portugal is het hele jaar door te bereizen. Het voor- en najaar zijn echter de beste periodes, met mei en september als de beste maanden. Het is dan minder warm dan in de zomer. In de zomer is het vooral in het zuiden, de Algarve, echt warm.
In mei kan het in het noorden nog best fris zijn. Van november tot en met april kan het in het noorden behoorlijk regenen. In de winter kan het in het binnenland aardig koud worden. In de Serra da Estrela ligt er soms zelfs sneeuw. Maar gemiddeld is het in de winters 12 graden in Portugal dus zacht te noemen.
Beste reistijd voor noord Portugal
Het noorden van Portugal is nog vrij onontdekt. Het is dé plek voor liefhebbers van eindeloze wandelingen in de natuur maar ook de plek om te gaan wijnproeven. Juni en september zijn hier ideaal, eerder in het jaar kan het hier behoorlijk fris zijn. Van oktober t/m april regent het hier stevig.
Beste reistijd voor de oostkust
De beste reistijd voor Lissabon en de Oostkust is maart t/m mei en september t/m oktober. In deze periode heb je veel zon en een aangename temperatuur zonder dat het echt te warm wordt. In deze periode is het ook laagseizoen hier en zijn de accommodaties vaak gunstig geprijsd.
Beste reistijd voor de Alentejo
April tot half juni is een goede periode. September is de mooiste maand, de extreme hitte van de zomer is voorbij en de wijnoogst staat nu in bloei. Het is bijzonder om dit mee te maken. In deze tijd is het leuk om op onze agriturismo in Évora te verblijven, op de boerderij worden druiven geteeld en kunt u dit hele proces van dichtbij meemaken.
Beste reistijd voor de Algarve
De Algarve is het hele jaar door heerlijk. Het voor- en naseizoen zijn de beste tijden om de hele kust te ontdekken en wandelingen langs de kliffen en baaien te maken. De zomer is warm maar juist een heerlijke tijd om van zon, zee en strand te genieten. De winter is de tijd waarin er veel mensen in deze streek komen overwinteren, het wordt niet echt koud en er zijn nog steeds heel wat zonuren. Je kunt in de wintermaanden wel wat regen verwachten.
Beste reistijd voor Madeira en de Azoren
Madeira heeft een heel mild klimaat. In onze wintermaanden, november t/m februari, regent het veel. Verder zijn alle overige maanden heerlijk met mei/juni en september/oktober als beste maanden. Lekker weer maar rustiger dan de zomer.
De Azoren liggen midden in de Atlantische oceaan. Juli en augustus zijn hier de beste maanden, van massa toerisme is nog geen sprake dus een ideale bestemming voor de zomer. Je moet door de ligging van de eilanden wel rekening houden met het feit dat het weer hier snel kan omslaan.
Taal
De officiële taal in Portugal is het Portugees. In de regio rond Miranda de Douro wordt er het Mirandees gesproken. Deze taal wordt erkend als co-officiële taal in sommigen gemeenten in het noorden.
De keuken van Portugal
Portugal heeft een zeer rijke keuken en het soort gerechten wisselt per regio. Het beroemdste gebakje van Portugal is de Pastéis de Nata. De Portugezen eten dit graag aan het eind van de middag en drinken er een kopje koffie bij. Zo overbruggen ze de tijd tot het diner, dat vanaf 19:30 ongeveer geserveerd wordt.
Lunch en diner zijn de belangrijkste maaltijden van de dag, deze bestaan vaak uit 3 gangen. Ze nemen er de tijd voor. Veel winkels gaan ook nog steeds dicht zodat ze siësta kunnen houden. Niet om te slapen maar om uitgebreid te kunnen eten.
In de ochtend beperkt de Portugees zich tot een koffie met melk en een zoet broodje.
De Portugese keuken is nog vrij traditioneel met veel vis, vlees en soepen. Vis uit de Atlantische oceaan is een groot bestanddeel in deze keuken. Langs de kust vind je overal gegrilde sardientjes, een lokale lekkernij. Bacalhau is ook een bekend visgerecht, dit is gezouten kabeljauw.
Verder is de Cataplana een bekend gerecht, een stoofpot uit een koperen pot.
Een aantal typische gerechten die je zeker een keer geprobeerd moet hebben zijn:
Kip Piri Piri: geroosterde kip met pepers
Feijoada: een stoofpot met kidney- of limabonen en zout vlees
Bacalhau à Brás, gezouten kabeljauw, aardappels, roerei en ui
Caldo verde, de unieke koolsoep van Portugal
Portugal staat natuurlijk ook bekend om de Portwijn uit de regio van Porto en Vila Nova de Gaia. Een andere bekende wijn uit Portugal is de groene wijn: de Vinho Verde. Deze wijn komt uit het noorden van het land.
Water kun je in Portugal, qua gezondheid, gewoon uit de kraan drinken, het smaakt alleen erg naar chloor, dus water uit flessen is aan te raden.
Let op: Als je uit eten gaat in Portugal moet je opletten. Er wordt vaak meteen brood, tonijnpaté en olijven voor je op tafel gezet. Als je hiervan eet dien je dit ook af te rekenen, dit is niet gratis. Als u dit niet wenst dan is het handig dit even bij de ober aan te geven, dan halen ze het weg en komt het niet op de rekening.
Feestdagen
Portugal is een overwegend katholiek land en daarom worden alle katholieke feestdagen gevierd. Dit is wel steeds alleen één dag. Tijdens Pasen zijn er overal in het land processies. Oud en Nieuw is in Portugal net zo belangrijk als in Nederland en wordt uitgebreid gevierd. Een van de belangrijkste feestdagen is 25 april, Dag van de Vrijheid (Dia da Liberdade)
Andere belangrijke feestdagen zijn;
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
10 juni: Dag van de Natie
01 mei: Dag van de arbeid
01 december: Onafhankelijkheidsdag
De tijd in Portugal
Portugal ligt in tijdzone UTC+0. (UTC+1 in de zomer). Portugal is dus één uur vroeger dan Nederland en België. Dit geldt ook voor Madeira. De Azoren zijn twee uur vroeger.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Lissabon kun je hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kunt u het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In de meer afgelegen gedeeltes van het land kan het zijn dat het bereik minder goed is.
In Europa kun je met de meeste mobiele telefoniebundels internet gebruiken zonder extra kosten.
Telefoneren
Bellen naar Nederland kan vaak binnen jouw mobiele telefoniebundel via een Nederlandse provider, er worden binnen Europa geen roamingskosten meer in rekening gebracht. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van de telefoonprovider.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 112
Ambulance: 112
Brandweer: 112