ALGEMEEN
Panama ligt in Midden-Amerika en verbind Midden-Amerika met Zuid-Amerika. In het westen grenst het aan Costa Rica en in het oosten aan Colombia. De hoofdstad is Panama-Stad en het land heeft ongeveer 3,8 miljoen inwoners. Panama is ongeveer twee keer zo groot als Nederland.
Het land is het meest bekend vanwege het Panamakanaal dat het land van noord naar zuid doorkruist.
Beste reistijd en klimaat
De beste reistijd voor Panama in z’n geheel is van februari tot en met april. Het is dan bijna overal lekker warm, de zon schijnt en er is weinig regen. In het zuiden, aan de Pacific, kan je van december tot en met april het beste reizen.
Panama kent een warm en vochtig tropisch klimaat. Het land ligt onder de orkaangrens waardoor het geen last heeft van zware orkanen, hoogstens van een tropische depressie met name in de provincie Bocas del Toro.
Als je kijkt naar het weer in Panama dan zijn er twee seizoenen te onderscheiden: het droge seizoen en het regenseizoen; de droge tijd loopt van mid-december tot mid-april waarbij maart en april het warmst zijn. In de overige maanden kan het regenen, waarbij de hoeveelheid regenval van streek tot streek enorm kan verschillen. Het is aan te raden om in deze maanden zowel zonnebrandcrème als een regenponcho bij de hand te hebben. Het ene moment loop je in een stortbui, waarna de tropische zon weer vrolijk de straten laat dampen.
Beste reistijd voor het hoogland
Deze regio kenmerkt zich door nevelwoud. In de hooglanden, die je in onze Panama buiten de gebaande paden reis bezoekt, vind je een aangenaam lenteklimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 19 en 21 graden. Januari tot een met maart valt er de minste regen.
Beste reistijd voor Bocas del Toro (Caribische kust)
De beste maanden om Bocas de Toro te bezoeken zijn februari, maart, april en later in het jaar in september en oktober. Sluit je reis af op deze mooie eilanden tijdens de Panama Perfecto reis.
In Bocas del Toro is er het hele jaar een vrij grote kans op regen- en onweersbuien, met bovengenoemde periodes waarin er gemiddeld genomen wat minder neerslag valt.
Het natst is juli, november en december. Het gaat wel vaak om korte hevige buien waardoor het daarna weer snel opklaart.
Beste reistijd voor het Zuiden en de regio van Panama-Stad
Aan de zuidkant van het land, uitkijkend over de Pacifische Ocean, is de beste reistijd van december tot en met april zoals in Pedasí.
Taal
In Panama wordt Spaans gesproken. In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Panamezen redelijk Engels.
De keuken van Panama
De variëteit binnen de Panamese keuken is groot en weerspiegelt de culturele diversiteit. Getrouw aan de Latijns-Amerikaanse keuken staat er met grote regelmaat rijst en bonen op het menu.
Panamezen zijn vleeseters en dat is van prima kwaliteit. Aan de kusten is er weer een overvloed aan vis. Aan de oostkust zijn de Caribische invloeden in de keuken duidelijk te merken en geniet je van verse vis en schelpdieren met veel kokos. Daar waar de bewoners overwegend van inheemse afkomst zijn komt dat tot uiting in de gerechten en staan yuca en banaan (patacones) op het menu.
Een aantal typische gerechten die je zeker een keer geprobeerd moet hebben zijn:
Tamal: een maismassa met vlees en groenten, gekookt in een bananenblad.
Empanadas: gefrituurde maistortillas gevuld met vlees, kip etc.
Sancocho: een gekruide soep van kip of varkensvlees (met veel andere dingen eraan toegevoegd).
Casado: een lunchgerecht bestaande uit rijst bonen, wat salade, gebakken bakbanaan gecombineerd met kip, vlees of vis.
Ceviche: een koud visgerecht dat in limoen wordt gekookt.
Natuurlijk zijn er altijd verschillende verse fruitsappen te krijgen. Een drankje dat voornamelijk aan de Caribische kust gedronken wordt is Seco, een suikerriet destillatie, die gedronken wordt met melk en Angustura.
In Panama-Stad is de internationale cuisine volop vertegenwoordigd en sommige van de beste restaurants in Midden-Amerika zijn hier te vinden
Er zijn verschillende nationale biermerken: Panamá, Soberania, Balboa en Atlas. De lokale rum heet Abuelo en wijn is ook overal te krijgen, maar dat wordt geïmporteerd en is dus in verhouding een stuk duurder.
Feestdagen
Panama is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd en in sommige plaatsjes worden processies gehouden.
Andere belangrijke feestdagen zijn;
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
4 april: Panamerican Day
01 mei: Dag van de arbeid
De tijd in Panama
Panama valt in tijdzone UTC-5. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Panama 7 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kijk je hier. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Panama kijk je hier.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In de meer afgelegen gedeeltes van het land kan het zijn dat het bereik minder goed is
Daarnaast kent Panama veel internetcafés.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Panama. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Panama is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.
De meest goedkope manier, zonder wifi, om naar het buitenland te bellen is via telefoonkaarten voor openbare telefoons. Je kan deze in de supermarkt kopen voor $5 of een lokale simkaart kopen en gebruiken in je mobiele telefoon.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 104
Ambulance: 911
Brandweer: 103
Toeristenpolitie: 511 9260