Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Panama ligt in Midden-Amerika en verbind Midden-Amerika met Zuid-Amerika. In het westen grenst het aan Costa Rica en in het oosten aan Colombia. De hoofdstad is Panama-Stad en het land heeft ongeveer 3,8 miljoen inwoners. Panama is ongeveer twee keer zo groot als Nederland.
Het land is het meest bekend vanwege het Panamakanaal dat het land van noord naar zuid doorkruist.

Beste reistijd en klimaat
De beste reistijd voor Panama in z’n geheel is van februari tot en met april. Het is dan bijna overal lekker warm, de zon schijnt en er is weinig regen. In het zuiden, aan de Pacific, kan je van december tot en met april het beste reizen.
 
Panama kent een warm en vochtig tropisch klimaat. Het land ligt onder de orkaangrens waardoor het geen last heeft van zware orkanen, hoogstens van een tropische depressie met name in de provincie Bocas del Toro.
 
Als je kijkt naar het weer in Panama dan zijn er twee seizoenen te onderscheiden: het droge seizoen en het regenseizoen; de droge tijd loopt van mid-december tot mid-april waarbij maart en april het warmst zijn. In de overige maanden kan het regenen, waarbij de hoeveelheid regenval van streek tot streek enorm kan verschillen. Het is aan te raden om in deze maanden zowel zonnebrandcrème als een regenponcho bij de hand te hebben. Het ene moment loop je in een stortbui, waarna de tropische zon weer vrolijk de straten laat dampen.

Beste reistijd voor het hoogland
Deze regio kenmerkt zich door nevelwoud. In de hooglanden, die je in onze Panama buiten de gebaande paden reis bezoekt, vind je een aangenaam lenteklimaat met gemiddelde temperaturen tussen de 19 en 21 graden. Januari tot een met maart valt er de minste regen.
 
Beste reistijd voor Bocas del Toro (Caribische kust)
De beste maanden om Bocas de Toro te bezoeken zijn februari, maart, april en later in het jaar in september en oktober. Sluit je reis af op deze mooie eilanden tijdens de Panama Perfecto reis.
In Bocas del Toro is er het hele jaar een vrij grote kans op regen- en onweersbuien, met bovengenoemde periodes waarin er gemiddeld genomen wat minder neerslag valt.
Het natst is juli, november en december. Het gaat wel vaak om korte hevige buien waardoor het daarna weer snel opklaart.
 
Beste reistijd voor het Zuiden en de regio van Panama-Stad

Aan de zuidkant van het land, uitkijkend over de Pacifische Ocean, is de beste reistijd van december tot en met april zoals in Pedasí.

Taal
In Panama wordt Spaans gesproken. In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Panamezen redelijk Engels.

De keuken van Panama
De variëteit binnen de Panamese keuken is groot en weerspiegelt de culturele diversiteit. Getrouw aan de Latijns-Amerikaanse keuken staat er met grote regelmaat rijst en bonen op het menu.
 
Panamezen zijn vleeseters en dat is van prima kwaliteit. Aan de kusten is er weer een overvloed aan vis. Aan de oostkust zijn de Caribische invloeden in de keuken duidelijk te merken en geniet je van verse vis en schelpdieren met veel kokos. Daar waar de bewoners overwegend van inheemse afkomst zijn komt dat tot uiting in de gerechten en staan yuca en banaan (patacones) op het menu.
Een aantal typische gerechten die je zeker een keer geprobeerd moet hebben zijn:
 
Tamal:         een maismassa met vlees en groenten, gekookt in een bananenblad.
Empanadas: gefrituurde maistortillas gevuld met vlees, kip etc.
Sancocho:     een gekruide soep van kip of varkensvlees (met veel andere dingen eraan toegevoegd).
Casado:        een lunchgerecht bestaande uit rijst bonen, wat salade, gebakken bakbanaan gecombineerd met kip, vlees of vis.
Ceviche:       een koud visgerecht dat in limoen wordt gekookt.
 
Natuurlijk zijn er altijd verschillende verse fruitsappen te krijgen. Een drankje dat voornamelijk aan de Caribische kust gedronken wordt is Seco, een suikerriet destillatie, die gedronken wordt met melk en Angustura.
 
In Panama-Stad is de internationale cuisine volop vertegenwoordigd en sommige van de beste restaurants in Midden-Amerika zijn hier te vinden
Er zijn verschillende nationale biermerken: Panamá, Soberania, Balboa en Atlas. De lokale rum heet Abuelo en wijn is ook overal te krijgen, maar dat wordt geïmporteerd en is dus in verhouding een stuk duurder.

Feestdagen
Panama is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd en in sommige plaatsjes worden processies gehouden.
Andere belangrijke feestdagen zijn;
 
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
4 april: Panamerican Day
01 mei: Dag van de arbeid

De tijd in Panama
Panama valt in tijdzone UTC-5. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Panama 7 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kijk je hier. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Panama kijk je hier.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In de meer afgelegen gedeeltes van het land kan het zijn dat het bereik minder goed is
Daarnaast kent Panama veel internetcafés.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Panama. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Panama is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi  hebt, via Skype of Whatsapp.
 
De meest goedkope manier, zonder wifi, om naar het buitenland te bellen is via telefoonkaarten voor openbare telefoons. Je kan deze in de supermarkt kopen voor $5 of een lokale simkaart kopen en gebruiken in je mobiele telefoon.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 104
Ambulance: 911
Brandweer: 103
Toeristenpolitie: 511 9260
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

Valuta
De nationale munt van Panama is de Balboa en die is gelijkgesteld aan de Amerikaanse Dollar. Voor de actuele koers kijk je op www.wisselkoers.nl.
Fysiek bestaat de Balboa alleen uit muntstukjes met de afbeelding van de Spaanse veroveraar. Biljetten van de Amerikaanse dollar gelden verder als betaalmiddel. Houd er rekening mee dat $100 biljetten niet overal geaccepteerd worden en ook van $50 biljetten heeft men vaak niet terug! In de supermarkt worden zelfs al je gegevens (naam + paspoort nr.) genoteerd, wanneer je met biljetten van meer dan $ 20 betaald. Pinautomaten geven ten hoogste $20 biljetten uit die overal geaccepteerd worden. In Panama is het moeilijk om euro's in dollars te wisselen, dit kan enkel in Panama-Stad en tegen een niet al te beste koers. Op reis kan je pinnen in de grotere steden en op toeristische plekken bij automaten met het Cirrus logo. Op Bocas del Toro is er slechts één pinautomaat op het eiland Colón die vaak leeg is, dus het is handig om in Panama-Stad al te pinnen zodat je geld op zak hebt.
 
Je kan in Panama vrijwel overal met je creditcard betalen. Visa, Mastercard en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Panama gemiddeld ongeveer 30 tot 40 USD per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Fooi geven is in Panama niet heel gebruikelijk. Er mag wettelijk geen fooi op de rekening gezet worden, dit is altijd vrijwillig. Als je fooi wilt geven is 10% gebruikelijk en niet in heel lokale restaurants, daar geeft men geen fooi.
Taxichauffeurs ontvangen over het algemeen ook geen fooi. Bij tours kunt u uitgaan van 5 tot 10 USD per persoon fooi afhankelijk van hoe goed de gids is.

Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken in Panama zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Wanneer je gebruik maakt van een huurauto kan je zelf naar een nationaal park rijden en ter plekke de entree betalen. De prijzen liggen tussen de 3 en 10 USD per persoon.
 

Wat neem ik mee?

Stekker
In Panama is de voedingsspanning 110-120 volt bij 60 Hertz. De stopcontacten in Panama zijn Amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker van type A of B (adapter Verenigde staten) mee te nemen. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, losvallende kleding is in Panama Rica het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het snel afkoelen. Ook in de hooglanden kan het wat koeler zijn, neem daarom ook een trui of vest mee.
Als je gaat hiken in één van de natuurparken van Panama, dan kan je niet zonder wandelschoenen en windjack. Een regenponcho gaat, zeker wanneer je tijdens het regenseizoen reist, van pas komen.
Verder is een goede verrekijker ook handig om mee te nemen, zo zie je dat leuke doodskopaapje of die bijzondere vogel net wat beter.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat bij binnenkomst nog 5 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Panama geen visum nodig. De toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben. Je bent als toerist altijd verplicht zichzelf te kunnen identificeren.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op:
https://esta.cbp.dhs.gov 
 

Gezondheid

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuiskomt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin. Let op: bij de San Blas eilanden en in de regio van de Darien komt malaria voor. Laat je voorlichten hierover bij een GGD of erkende tropenarts.

Vervoer

Huurauto
Panama is heel goed te bereizen met een gewone huurauto. Een 4×4 is niet nodig, behalve om bij Mount Totumas te komen voorbij Volcan.
De wegen zijn in het algemeen goed, veel wegen zijn recentelijk geasfalteerd.
Panama heeft 4 autosnelwegen, een snelweg van Panama naar La Chorrera, een snelweg door het centrum van Panama naar de luchthaven, een noordelijke bypass van Panama en een nieuwe snelweg van Panama naar Colón. Het snelwegennet is in totaal 111 kilometer lang. Het onderliggend wegennet is niet erg uitgebreid buiten de regio Panamá. Alleen op het zuidelijke schiereiland Azuero bestaat een groter wegennet, maar de overige wegen zijn aftakkingen van de Carretera Panamericana. Het verkeer in Panama-Stad is chaotisch.

Voor het huren van een auto in Panama heb je altijd een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Panama, maar vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Ook mag je niet langer dan 90 dagen achter elkaar rijden met een huurauto.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
Let op: de huurauto mag niet mee over de grens naar Costa Rica.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;
Je moet rechts rijden en links inhalen.
Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
 
Wees ervan bewust dat Panamezen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden af om in het donker te rijden.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie Waze, Maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kan je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken doe je in de steden en grotere dorpen. Bij de meeste tankstations tank je niet zelf, maar word je bediend door een servicemedewerker.

Tolwegen
De autosnelwegen zijn veelal tolwegen.

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kan je veilige taxi’s nemen. Let op: houd op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Alle delen van Panama zijn per bus bereikbaar. Er zijn verschillende soorten bussen, ze variëren van de oude Amerikaanse schoolbussen tot hele moderne bussen met airco en video. De modernere bussen rijden op de wat langere, doorgaande trajecten.
Veel bussen in Panama-Stad vertrekken vanaf de Albrook Terminal, gelegen vlakbij de nationale luchthaven Albrook.