ALGEMEEN
Noord-Scandinavië is een regio in het noorden van Europa. Onder deze regio vallen de Noordelijke gedeelten van de landen Noorwegen, Zweden en Finland. Een groot gedeelte van deze regio valt onder Lapland: een landschap dat opgedeeld wordt in Noors Lapland, Zweeds Lapland, Fins Lapland en een klein gedeelte Russisch Lapland. Wanneer er over Lapland gesproken wordt, wordt meestal Fins Lapland bedoeld.
Beste reistijd en klimaat
Er is voor Noord-Scandinavië geen vaste beste reistijd tijdens de herfst, winter of zomer. Het hangt voornamelijk af van wat je wil zien en doen tijdens de reis. In de herfst is de natuur bijvoorbeeld schitterend in herfstkleuren onder gedompeld. In de zomer zijn de dagen dan weer het langst. Het wordt dan ’s nachts (bijna) niet donker. Over het algemeen is het in het noorden van Scandinavië in de seizoenen naast de winter niet heel koud. De temperaturen liggen iets lager dan in Nederland en België. In de zomer is de gemiddelde temperatuur in Fins Lapland bijvoorbeeld 14 graden Celsius, soms is het er zelfs 25 tot 30 graden Celsius. In het noorden van Finland en Zweden is het gemiddeld iets warmer dan in Noord-Noorwegen. Ondanks deze temperaturen is er een kans dat het ’s nachts in de zomer vriest, maar dit gebeurt niet vaak. Tijdens de zomermaanden valt er iets minder neerslag dan in Nederland.
Midzomernachtzon
Vanaf eind mei tot en met half juli wordt het in het noorden van Scandinavië ’s nachts niet meer donker. Boven de poolcirkel is dan ook de midzomernachtzon zichtbaar. Dit is de zon die de hele nacht niet onder gaat en dus 24 uur per dag zichtbaar is. Hoe verder je naar het noorden reist, hoe langer in het jaar de zon te zien is. De midzomernachtzon is een uniek fenomeen en kan voor mensen een reden zijn om tijdens de zomer naar Noord-Scandinavië te gaan.
Sneeuw
De eerste sneeuw valt eind november, begin december. Dit is ook het moment waarop de skipistes opengaan en de sneeuwactiviteiten beginnen. De meeste sneeuw valt in januari, in deze periode worden de bomen dan ook bedekt met een dikke laag sneeuw. Het is een mooi gezicht om dit in het zonlicht te zien. In februari en maart ligt er nog veel sneeuw, maar valt er geen nieuwe sneeuw meer bij. De bomen beginnen in deze periode te ontdooien en zijn vaker groen dan besneeuwd. De sneeuwkwaliteit op de grond is nog wel erg goed.
Het noorderlicht
Het noorderlicht is het beste te zien tussen begin januari en eind maart. Hierna is het ook nog mogelijk, maar is de kans kleiner. Een voorwaarde om het noorderlicht te zien, is dat de lucht compleet helder is. Als er wolkjes zijn is het niet zichtbaar. Verder is het licht het best zichtbaar in de natuur. Hoe donkerder de omgeving en hoe schoner de lucht, hoe beter het zichtbaar is. Vaak bieden accommodaties in Lapland een wake up service aan. Zij bellen dan naar de kamer van de gasten die dit verzoeken, wanneer het noorderlicht zichtbaar is.
Taal
In Scandinavië spreken ze verschillende talen. In Noorwegen spreken ze Noors, in Zweden Zweeds en in Finland spreken ze Fins. Voornamelijk de talen Noors en Zweeds lijken heel erg op elkaar. Verder spreekt de lokale bevolking van Lapland, de Sami, ook een eigen taal. Zij spreken Samisch. Over het algemeen spreken de inwoners van Scandinavië zeer goed Engels. Zeker in de toeristenplaatsen zul je hier goed mee uit de voeten kunnen.
De keuken van Scandinavië
De Scandinavische keuken wordt bereid met lokale producten. Zo wordt er veel vis gegeten. Deze vis is vaak gerookt of gezouten. De smaak is dus vaak redelijk zout, in combinatie met kruiden als dille. Dit wordt gecompenseerd met een romige toevoeging, zoals skyr, sour cream of yoghurt. Een typisch gerecht van onder andere de eilanden in het noorden van Noorwegen is de stokvis. Dit is kabeljauw die aan rekken in de buitenlucht worden gehangen, totdat ze zo hard zijn als hout. Ook wordt er in Scandinavië redelijk wat vlees gegeten. Dit vlees is vaak van een wild dier, zoals van rendieren en herten.
Feestdagen
De feestdagen in Scandinavië bestaan uit gezelligheid, samen eten en parades. Ze hebben dezelfde Christelijke feestdagen als in Nederland en België, maar een aantal belangrijke feestdagen zijn:
Runebergdag (in Finland): 6 februari
Kalevala Dag (in Finland): 28 februari
Dag van de Arbeid: 1 mei
Syttende Mai (in Noorwegen): 17 mei
Nationale feestdag van Zweden: 6 juni
Midzomeravond: Vrijdagavond rond 21 juni in Zweden, 23 juni in Noorwegen, 24 juni in Finland
Midzomerdag: Zaterdag rond 21 juni in Zweden
De tijd in Scandinavië
Noorwegen, Zweden en Finland liggen niet allemaal in dezelfde tijdzone. Met Noorwegen en Zweden is er geen tijdverschil. In Finland is het een uur later dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang op bijvoorbeeld de Lofoten kun je hier kijken.
Internet/Wifi
In Zweden en Finland is het mogelijk om van het eigen internetabonnement gebruik te maken. Dit brengt geen extra kosten met zich mee. Verder beschikken de meeste hotels, restaurants en bars over wifipunten. In de grotere steden zijn vaak ook wifipunten te vinden. Houdt er rekening mee dat je in de natuur of op afgelegen plekken niet altijd even goed bereik heeft. Noorwegen is geen EU-land en het verschilt per provider of dit land aangeboden wordt binnen je bundel. Ga dit altijd na bij je provider.
Telefoneren
Voor telefoneren in Scandinavië geldt hetzelfde. In Zweden en Finland kun je gebruik maken van je telefoonabonnement. Wij raden aan om van te voren bij je provider te controleren of dit in Noorwegen ook zo is. Houdt ook hierbij rekening dat je op sommige afgelegen plaatsen minder goed bereik kunt hebben.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer in heel Scandinavië: 112
In Noorwegen hebben de hulpinstanties ook nog een eigen alarmnummer:
Politie: 112
Ambulance: 113
Brandweer: 110