Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Nicaragua ligt in Midden-Amerika en grenst in het noorden aan Honduras en in het zuiden aan Costa Rica. Nicaragua kent drie verschillende gebieden; de kust aan de Pacifische oceaan met de bekende strandplaats San Juan del Sur. de Caribische kust aan de noordkant waar u ook de eilanden Big en Little Corn kunt vinden en het centrale gedeelte rondom Managua en Granada.
 
Beste reistijd en klimaat
Nicaragua heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door warm. De temperatuur is vrij stabiel, behalve in de relatief koele ‘winter’ van november tot en met januari en de regenachtige zomer van mei tot oktober. De westkust (aan de Pacific) is warmer en heeft een droog seizoen van december tot en met april. De oostkust (aan de Caribische kant) is vochtiger en heeft meer regen. In het algemeen is er veel regenval in het Caribische deel en veel minder in het centrale deel rondom Managua en Granada. In het algemeen is de beste reistijd van december tot en met april. In de maanden september en oktober is er kans op orkanen.

Beste reistijd voor de Pacifische kust
De beste tijd voor een bezoek aan de west kust bij de Pacifische Oceaan is van december tot en met april. Een verblijf in onder andere San Juan del Sur zoals bij de 16 daagse Nicaragua reis is dan heerlijk.
 
Beste reistijd voor de Caribische kust
In het Caribische gedeelte kunt u het beste terecht in februari, maart en april. Een echte aanrader is om naar de Corn Islands te vliegen, dit zijn prachtige tropische eilanden omringd door een azuurblauwe zee.
 
Beste reistijd voor de centrale regio rondom Managua
Het centrale deel van Nicaragua is ook in de maanden december tot en met april zeer goed om te bezoeken. In december en januari is het wat minder warm dan de andere maanden wat nog iets prettiger is. Deze centrale regio is ook zeer goed te combineren met Costa Rica omdat hier leuke koloniale stadjes te vinden zijn zoals Granada en Masaya, In Costa Rica draait het meer on de natuur dan stadjes.

Taal
In Nicaragua wordt Spaans gesproken.

De keuken van Nicaragua
De grootste maaltijd van de dag in Nicaragua is de lunch. Het meest bekende gerecht is Gallo Pinto, dit is een combinatie van rijst en bonen. Gebakken banaan is een veelvoorkomend gerecht bijvoorbeeld in combinatie met kaas zoals te zien op de foto. In de Caribische gedeelten eet men veel vis. Verder wordt er in het hele land veel kip en varkensvlees gegeten in combinatie met ui en tomaat. Ook typische Midden-Amerikaanse gerechten zoals tortilla’s en nachos kunt u zeker vinden in Nicaragua.
 
Feestdagen

Nicaragua is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd en in sommige plaatsjes worden processies gehouden. Andere belangrijke feestdagen zijn:
 
17 tot 27 januari: Feesten van San Sebastian in Diriamba
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
14 april: Pan American Day
1 mei: Dag van de arbeid
19 juli: Dag van de Sandinistische Revolutie
1 tot 10 augustus: Feest van Santo Domingo
15 september: Onafhankelijkheidsdag

De tijd in Nicaragua
Nicaragua valt in tijdzone UTC-6. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Nicaragua 8 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 7 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Managua kunt u hier kijken.

Internet/Wifi
Wifi is tegenwoordig ook heel gebruikelijk in Nicaragua in hotels en restaurants. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kunt u het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Nicaragua veel internetcafés waar u gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op uw telefoon uit te zetten bij aankomst in Nicaragua. Zo voorkomt u hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat u op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van uw telefoonprovider.
Als u langere tijd in Nicaragua blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als u wifi heeft, via Skype of Whatsapp.
U kunt verder bellen in speciale belwinkels, deze zijn ook vaak gecombineerd met internetcafés. U betaalt gewoon per minuut. Bellen binnen Nicaragua naar vaste telefoons is heel goedkoop, naar mobiele telefoons bellen is wel duur.
Het internationale toegangsnummer voor Nicaragua is 00-505.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 118
Ambulance: 128
Brandweer: 115 (911 van mobiele telefoons)
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Nicaragua is de Córdoba, verdeeld in 100 centavos. Voor de actuele koers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl. In de meeste 'toeristische' plaatsen in Nicaragua kunt u pinnen.
Op eiland Big Corn is wel een Banpro bank maar er zit vaak geen geld in, neem dus ook voldoende cash mee!
Visa is de meest wijdverbreide creditcard, maar Mastercard is echter ook vaak te gebruiken. U kunt ook pinnen met uw creditcard.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zult u ongeveer 20 -25 Euro per persoon per dag uitgeven.
Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In de meeste restaurants in Nicaragua zet men een vrijwillige fooi op de rekening, deze hoeft u niet te betalen als u niet tevreden bent. Gebruikelijk is ongeveer 10% fooi.
Let op: op de rekening staat vaak nog 15% extra, dit is de BTW die wel betaalt moet worden.
Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 5 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geeft u minder. 

Entreegelden
De entreegelden in Nicaragua zijn in het algemeen laag.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Nicaragua is de voedingsspanning 110-120 volt bij 60 Hertz. De stopcontacten in Nicaragua zijn Amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker van type A of B (adapter Verenigde staten) mee te nemen. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, losvallende kleding is in Nicaragua het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het snel afkoelen. In de regio rondom Matagalpa kan het wat koeler zijn, neem daarom ook een trui of vest mee.
Als u gaat hiken in één van de natuurparken van Nicaragua, dan kunt u niet zonder wandelschoenen en windjack. Een regenponcho gaat, zeker wanneer u tijdens het regenseizoen reist, van pas komen. Verder is een goede verrekijker ook fijn om bij de hand te hebben.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Nicaragua geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:
https://esta.cbp.dhs.gov 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als u op reis gaat is het belangrijk dat u goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. U kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt wanneer het u uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vindt u hier.

Muggen
Als u zich zorgen maakt over muggenbeten raden wij u aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Huurauto
Nicaragua is het beste te bereizen per huurauto. De doorgaande wegen zijn prima en in het algemeen goed geasfalteerd, de secundaire wegen hebben nogal eens gaten of een slechter wegdek. Op Ometepe zijn sommige wegen onverhard en in de regio Matagalpa ook.
Als u in een huurauto gaat rijden dan raden wel aan om voor de regio Ometepe en Matagalpa een 4 x 4 te nemen. Hier zijn er stukken onverhard en in de regentijd kan dit voor problemen zorgen. Reist u alleen naar Léon, Granada en San Juan del Sur dan is een gewone auto afdoende.
Voor het huren van een auto in Nicaragua heeft u altijd een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van uw creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Nicaragua, maar vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
Het is belangrijk dat u bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neemt u dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
Wees ervan bewust dat Nicaraguanen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden af om in het donker te rijden.
 
Navigatie

Wij raden u aan om de applicatie Maps.me of Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kunt u wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heeft u dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken doet u in de steden en grotere dorpen. Bij de meeste tankstations tankt u niet zelf, maar wordt u bediend door een servicemedewerker. Er zijn vrijwel altijd ook fastfood ketens aanwezig bij een tankstation.

Taxi’s
Taxi’ in de steden zijn goed betaalbaar en kosten tussen de 1 en 3 USD per ritje. Tussen de verschillende steden en plekken zijn ook taxi’s beschikbaar, deze zijn echter een stuk prijziger. Het is raadzaam altijd van te voren een prijs af te spreken. Let op dat u een officiële taxi neemt, deze zijn te herkennen aan de rode kentekenplaat en een ID die ze op hun dashboards hebben.

Bussen
Het openbaar vervoer in Nicaragua is vrij chaotisch. De “kippenbus” is heel gebruikelijk, dit zijn oude Amerikaanse schoolbussen met smalle bankjes waarin alles vervoerd wordt wat je maar kan bedenken en waar bagage op het dak vervoerd wordt.
Deze bussen vertrekken vaak bij lokale markten, niet op busstations.
Tussen de buurlanden en Nicaragua rijden wel goede, lange afstandsbussen zoals Ticabus en Nicabus, hier zijn wel online kaartjes voor te kopen.
 

REIZEN MET KINDEREN