ALGEMEEN
Op slechts een paar uur vliegen stap je in een andere wereld: die van de sprookjes van 1001 nacht. Bij aankomt word je hartelijk verwelkomd in het gastvrije Marokko en je wordt al snel uitgenodigd voor een kopje muntthee. Slenter door de kleurrijke soeks (markten met kraampjes) op zoek naar souvenirs en ontdek de oude kasba's (ommuurde woongemeenschappen). Het landschap is gevarieerd, met steden, bergen, woestijn en een uitgestrekte kust. Marokko heeft voor elk soort reiziger veel te bieden: cultuur, natuur, wellness, maar ook de sportieve reiziger komt in Marokko volop aan zijn trekken!
Beste reistijd en klimaat
Het klimaat in Marokko is zeer gevarieerd. De beste reistijd voor een rondreis of een bezoek aan de Koningssteden is in het voor- of najaar. Het hele jaar door kun je een citytrip maken naar Marrakech. Ook is het het hele jaar door aangenaam aan de kust.
In het noorden heerst een Middellandse zee klimaat met frisse winters en warme zomers. Aan de kust heerst een oceanisch klimaat, met het hele jaar door gematigde temperaturen en veel zon. Aan de Atlantische kust richting Agadir is het winderig en hangt er in de ochtend vaak mist. ’s Middags klaar het op en is het over het algemeen heerlijk zonnig. In het Atlasgebergte kan in de winter worden geskied. De zomers zijn warm, met temperaturen tot boven 35ºC. In de woestijn is het zomers zeer heet, met een gemiddelde temperatuur van 43ºC.
Taal
De officiële voertaal is modern Arabisch. De verschillende Berberstammen hebben ook elk hun eigen Berbertaal. De meeste mensen spreken ook vloeiend Frans. Engels wordt veel minder gesproken.
In de noordelijke steden kun je vaak ook met Spaans terecht.
De keuken van Marokko
De grootste maaltijd van de dag in Marokko is lunch. Maak van lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en bespaar geld voor meer avonturen.
Het is gemakkelijk om restaurants, soda’s, cafés, bistro's en bakkerijen te vinden. De keuken is vrij uitgebreid en omvat zowel nationale als internationale opties.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berber/Amazigh keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt, waardoor het koken lang duurt.
Feestdagen
Marokko is een overwegend Islamitisch land. De ramadan is de belangrijkste maand van de Islamitische kalender. Tijdens de ramadan eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Deze feestdagen vallen ieder jaar anders omdat de Islamitische kalender afhankelijk is van de maan.
Andere belangrijke feestdagen zijn;
Suikerfeest, om het einde van de Ramadan te vieren
Offerfeest (10e dag van de 12e maand van de Islamitische kalender) en duurt 3 dagen
1 mei Dag van de arbeid
18 november Onafhankelijkheidsdag
De tijd in Costa Rica
Marokko valt in tijdzone UTC+1. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Marokko 1 uur later is dan bij ons. Marokko kent geen wintertijd, dus is onze winter is er geen tijdsverschil met Marokko.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Marrakech kunt u hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Marokko veel internetcafés, waar je voor een paar Dirham gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming van je telefoon uit te zetten bij aankomst in Marokko. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Marokko is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je eigen telefoonprovider.
Als je langere tijd in Marokko blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste provider is Maroc Télécom. Als je overweegt om een simkaart te kopen dan kun je dat het beste doen op de luchthaven. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Politie: 190 of 112 (mobiel)
Ambulance: 150
Brandweer: 150