Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Op slechts een paar uur vliegen stap je in een andere wereld: die van de sprookjes van 1001 nacht. Bij aankomt word je hartelijk verwelkomd in het gastvrije Marokko en je wordt al snel uitgenodigd voor een kopje muntthee. Slenter door de kleurrijke soeks (markten met kraampjes) op zoek naar souvenirs en ontdek de oude kasba's (ommuurde woongemeenschappen). Het landschap is gevarieerd, met steden, bergen, woestijn en een uitgestrekte kust. Marokko heeft voor elk soort reiziger veel te bieden: cultuur, natuur, wellness, maar ook de sportieve reiziger komt in Marokko volop aan zijn trekken!

Beste reistijd en klimaat
Het klimaat in Marokko is zeer gevarieerd. De beste reistijd voor een rondreis of een bezoek aan de Koningssteden is in het voor- of najaar. Het hele jaar door kun je een citytrip maken naar Marrakech. Ook is het het hele jaar door aangenaam aan de kust. 
In het noorden heerst een Middellandse zee klimaat met frisse winters en warme zomers. Aan de kust heerst een oceanisch klimaat, met het hele jaar door gematigde temperaturen en veel zon. Aan de Atlantische kust richting Agadir is het winderig en hangt er in de ochtend vaak mist. ’s Middags klaar het op en is het over het algemeen heerlijk zonnig. In het Atlasgebergte kan in de winter worden geskied. De zomers zijn warm, met temperaturen tot boven 35ºC. In de woestijn is het zomers zeer heet, met een gemiddelde temperatuur van 43ºC.

Taal
De officiële voertaal is modern Arabisch. De verschillende Berberstammen hebben ook elk hun eigen Berbertaal. De meeste mensen spreken ook vloeiend Frans. Engels wordt veel minder gesproken.
In de noordelijke steden kun je vaak ook met Spaans terecht.

De keuken van Marokko
De grootste maaltijd van de dag in Marokko is lunch. Maak van lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en bespaar geld voor meer avonturen.
Het is gemakkelijk om restaurants, soda’s, cafés, bistro's en bakkerijen te vinden. De keuken is vrij uitgebreid en omvat zowel nationale als internationale opties.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berber/Amazigh keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt, waardoor het koken lang duurt.

Feestdagen
Marokko is een overwegend Islamitisch land. De ramadan is de belangrijkste maand van de Islamitische kalender. Tijdens de ramadan eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Deze feestdagen vallen ieder jaar anders omdat de Islamitische kalender afhankelijk is van de maan.
Andere belangrijke feestdagen zijn;
 
Suikerfeest, om het einde van de Ramadan te vieren
Offerfeest (10e dag van de 12e maand van de Islamitische kalender) en duurt 3 dagen
1 mei Dag van de arbeid
18 november Onafhankelijkheidsdag

De tijd in Costa Rica
Marokko valt in tijdzone UTC+1. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Marokko 1 uur later is dan bij ons. Marokko kent geen wintertijd, dus is onze winter is er geen tijdsverschil met Marokko.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Marrakech kunt u hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Marokko veel internetcafés, waar je voor een paar Dirham gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming van je telefoon uit te zetten bij aankomst in Marokko. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Marokko is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je eigen telefoonprovider.
Als je langere tijd in Marokko blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste provider is Maroc Télécom. Als je overweegt om een simkaart te kopen dan kun je dat het beste doen op de luchthaven. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 190 of 112 (mobiel)
Ambulance: 150
Brandweer: 150

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Marokko is de Dirham. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Marokko kun je pinnen met je eigen bankpas. Je kunt in Marokko met de lokale munt of Euro’s betalen. Vooral in de souks is het mogelijk om met Euro’s te betalen. Je krijgt dan vaak wel Dirhams terug als wisselgeld.
Je kunt in Marokko vrijwel overal met uw creditcard betalen. Visa, Mastercard en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd.
Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Marokko gemiddeld ongeveer €30,- per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van je eigen wensen en budget. Je kunt eenvoudig eten of langs een lokaal eetstalletje gaan of uitgebreid dineren.

Fooi geven
In Marokko is bij de rekening vaak het ‘bedieningsgeld’ al inbegrepen. Een extra fooi van ongeveer 10% is natuurlijk altijd welkom als je tevreden bent over de service.
Taxi chauffeurs ontvangen over het algemeen geen fooi. Je kunt het beste het bedrag naar boven afronden.
Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 10-15 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder.
 
Entreegelden
De entreegelden voor de pleizen en koranscholen etc zijn tijdens de reis niet inbegrepen.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Marokko is de voedingsspanning 220 volt bij 50 Hertz. De stopcontacten in Marokko zijn hetzelfde als in Nederland.
 
Kleding
Dunne, los vallende katoenen of linnen kleding is in Marokko het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het snel afkoelen. Zeker voor een bezoek aan de woestijn is een warm vest of fleecetrui aan te raden.
Als u in het voor- of najaar gaat hiken in de bergen van Marokko, dan kunt u niet zonder wandelschoenen en regenponcho. Verder is een goede zonnebrandcrème, en hoed of pet en zonnebril een must.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Marokko geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die aan huis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over jouw reisbestemming vindt je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Huurauto
Marokko is uitermate geschikt om te bereizen per huurauto. U kunt met de auto dan ook op plekken komen, die met de bus niet of slecht te bereiken zijn. De wegen zijn over het algemeen goed, maar een aantal wegen is nog niet geasfalteerd. Het is aan te raden om voor vertrek in uw hotel te informeren wat de beste route is. In de bergen kan het in de winter noodzakelijk zijn om een 4WD te huren. In de steden zelf kan het verkeer druk en chaotisch zijn. In de grote steden zijn hele wijken afgesloten voor autoverkeer. Hier ligt de markt (souk) met zijn zeer smalle straatjes.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Marokko maar vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat u bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neemt u dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • U moet rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising verleent u voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
  • Tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven, moet een bestuurder die op de rotonde rijdt, voorrang verlenen aan een bestuurder die de rotonde op wil rijden.
  • Wees ervan bewust dat Marokkanen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden af om in het donker te rijden

 
Navigatie
Wij raden u aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kunt u wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heeft u dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken doet u in de steden en grotere dorpen. Aangeraden wordt om bij de grotere tankstations, zoals Afriquia, Somepi, Petromin, Total en Esso te tanken.  Bij de meeste tankstations tankt u niet zelf, maar wordt u bediend door een servicemedewerker. Het is gebruikelijk om deze een kleine fooi te geven.
Bij de grote tankstations van onder meer Afriquia, Somepi, Total en Esso worden ook creditcards geaccepteerd.

Tolwegen
De grote steden worden met elkaar verbonden door tolwegen.
 
Taxi’s
De taxi is de beste en snelste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kunt u veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar u een taxi kunt reserveren en betalen.
Er rijden in Marokko 2 soorten taxi’s. De petit taxi en de grand taxi.
De petit taxi is voor groepen tot max. 3 personen en de grand taxi tot max 6 personen.

Bussen
Het openbaar vervoer in Marokko bestaat een uitgebreid netwerk van bussen die tussen verschillende steden rijden. De meeste plaatsen beschikken over een centraal busstation, waar alle maatschappijen zijn vertegenwoordigd. Let op: Een aantal van de goedkopere maatschappijen zet mensen langs de weg af in plaats van bij het busstation. Laat u goed informeren. Er wordt soms een klein bedrag gevraagd voor de bagage. Zeker in het hoogseizoen is het raadzaam om vooraf te reserveren.
Betrouwbare maatschappijen zijn CTM, STCR en Supratours. De bussen zijn moderner, en ze rijden vaker op tijd.
 
Trein
In het noorden van Marokko (tussen Tanger en Marrakech) is het goed mogelijk om per trein te reizen. Het vervoer is comfortabel en snel en vaak beter dan de bus. Tickets kunt u kopen op het station.
 

REIZEN MET KINDEREN