Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Kroatië ligt aan de Adriatische zee in Zuid-Oost Europa. In het noorden grenst Kroatië aan Hongarije en Slovenië en in het zuiden aan Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. Zagreb, de hoofdstad, ligt in het midden van het land. Kroatië telt zo’n 4,2 miljoen inwoners en is ongeveer de helft groter dan Nederland.
In 1991 werd het land onafhankelijk. Daarvoor maakte Kroatië deel uit van voormalig Joegoslavië.

Beste reistijd en klimaat
De seizoenen in Kroatië zijn gelijk aan die in Nederland en België. De beste reistijd is dan ook van mei tot en met september, met juli en augustus als heetste maanden. Daarom kan het in het laagseizoen in mei, juni en september net iets aangenamer zijn.
De temperatuur ligt in de winter, net als in Nederland, rond het vriespunt. Aan de kust liggen de temperaturen, vanwege het Middelandse-Zeeklimaat, iets hoger. De eilanden Hvar en Korcula hebben de meeste zonuren per jaar. De meeste regen valt in de bergen, de Dinarische Alpen en Gorski Kotar.

Kroatië is een van de rijkste landen als het op natuurlijke biodiversiteit aankomt en kan opgedeeld worden in een aantal microklimaten.
Voor de kust liggen duizenden eilandjes, waarvan er 48 bewoond zijn. Een van de mooiste eilanden, Brac, ontdek je tijdens deze fijne reis. Hier en aan de kust heerst een Mediterraan klimaat en de natuur bestaat hier uit lage bergen en bebost hoogland. In kustgebied Istrië is het iets koeler dan in kustgebied Dalmatië. Dit komt mede doordat Istrië dichterbij de Alpen ligt. Bezoek de gezellige stadjes en prachtige natuur van Istrië tijdens deze afwisselende rondreis.
Meer in het binnenland vind je veel bergen, met het hoogste punt in de Dinarische Alpen. Hier heerst een Alpine klimaat.

Taal
In Kroatië wordt Kroatisch gesproken, echter zijn de inwoners zeer taalvaardig. Over het algemeen spreekt, zeker de jongere generatie, een aardig woordje Engels, Duits en zelfs Italiaans. Vooral in de toeristische gebieden is de kans groot dat de werknemers in deze branche Engels en Duits spreken. In provincie Istrië is Italiaans ook uitgeroepen tot een officiële taal.

De keuken van Kroatië
De Kroatische keuken is heel divers en bestaat uit invloeden uit verschillende Europese landen. Zo zijn er onderdelen van onder andere de Turkse, Hongaarse, Oostenrijkse en Italiaanse keuken terug te vinden. De gerechten die gegeten worden verschillen ook erg per regio. Zo wordt er aan de kust heel anders gegeten dan in het binnenland. Bekende Kroatische gerechten zijn Pljeskavica (een soort hamburger), Brudet (een zeevruchten stoofpotje), Fritule (een soort kleine oliebol) en Sarma (gevulde rolletjes).

Feestdagen
In Kroatië gaat de viering van nationale feestdagen samen met folklore optochten, muziek en veel gezelligheid. De belangrijkste vieringen van Kroatië zijn:
1 mei: Dag van de arbeid
19 juni: Sacramentsdag
25 juni: Oprichting van de Republiek
5 augustus: Nationale dankdag
15 augustus: Maria-Hemelvaart
8 oktober: Onafhankelijkheidsdag

De tijd in Kroatië
Er is geen tijdsverschil tussen Kroatië en Nederland en België.

Internet/Wifi
Aangezien Kroatië onder de Europese unie valt, is het mogelijk om van je eigen internetabonnement gebruik te maken. Dit brengt geen extra kosten met zich mee. Let erop dat dit op een veerboot soms niet mogelijk is. In dit geval krijg je een sms-bericht dat je hogere tarieven moet betalen. Dit ligt aan de duurdere maritieme satellietverbinding. Verder beschikken de meeste hotels, restaurants en bars over wifipunten. Ook in de grote steden zijn meerdere gratis wifi-hotspots te vinden.  

Telefoneren
Ook telefoneren in Kroatië kan via je eigen telefoonabonnement. Hiervoor geldt ook dat dit vaak alleen op veerboten extra kosten met zich mee kan brengen.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 192
Ambulance: 194
Brandweer: 193
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
In Kroatië betalen ze met de Kuna (HRK). Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Kroatië kun je pinnen met je bankpas en creditcard. Het gebruik van een bankpas is vaak goedkoper dan een creditcard. Het is ook mogelijk om contactloos te betalen met je pas of via je telefoon. Je kunt op voldoende plekken contant geld pinnen. Euro’s kunnen omgewisseld worden bij banken, postkantoren en wisselkantoren. Ook hotels kunnen over het algemeen geld wisselen, maar deze koers is vaak een stuk ongunstiger.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Kroatië gemiddeld ongeveer 30 euro per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In Kroatië is het normaal om fooi te geven. In restaurants en hotels zit deze fooi vaak al inbegrepen in de rekening. Als dit niet zo is kun je uitgaan van 10% van de totale rekening. Bij taxichauffeurs kun je bedrag afronden naar boven.

Entreegelden
De entreegelden zijn tijdens je reis niet inbegrepen. De prijzen van de entreegelden verschillen per park, maar ze liggen ongeveer tussen de €5 en €20 per persoon voor een volwassene. Kinderen krijgen vaak korting.  
 
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Kroatië is de voltage 230 volt en de stopcontacten hebben ronde gaten. Je hebt geen wereld- of verloopstekker nodig.
 
Kleding
In de zomer is luchtige kleding het best. Neem wel een trui of vest mee voor in de avonden, deze beschermen ook meteen tegen de muggen. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen, neem dan goede sport- of wandelschoenen mee en draag huidbedekkende kleding ter bescherming tegen teken. In religieuze gebouwen dien je de kledingvoorschriften te volgen. Hierbij moeten vaak de knieën en armen bedekt zijn.
In de winter is het handig om warme, dikke kleding mee te nemen, aangezien het redelijk koud kan worden.

Reisdocumenten
Voor Kroatië heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Een paspoort is niet verplicht. Zorg ervoor dat je documenten gedurende de reis geldig zijn. Je hebt geen visum nodig om het land binnen te komen.

 
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vindt je hier.

Muggen
In Kroatië kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken.
Vergeet daarom geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin. Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen.

Teken
Bescherm jezelf ook goed tegen teken, want deze kleine beestjes kunnen ziektes overbrengen. Draag daarom in natuurgebieden huidbedekkende kleding en check jezelf na een wandeling. Teken bevinden zich op de grond of in het lage struikgewas.

 
 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is vaak een goedkope manier om binnen steden of dorpen te reizen. De prijzen liggen gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Je kunt de taxi’s gewoon aanhouden en in grote steden zijn ook taxistandplaatsen.
Er zijn taxi apps die je kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld Uber.

Bussen
Reizen met de bus is zeer populair in Kroatië. Bijna elke plaats kan met de bus bereikt worden en kaartjes zijn relatief goedkoop. Kaartjes zijn vaak online te kopen en de dienstregeling is vrij nauwkeurig en betrouwbaar.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Kroatië gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet nodig en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Verkeersregels
Je moet rechts rijden en links inhalen.
Bestuurders die een rotonde willen oprijden, geen voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Voor bestuurders jonger dan 24 jaar geldt een absoluut alcoholverbod.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 
Navigatie
Je kunt gebruikmaken van Google Maps of de app maps.me. Via deze apps kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden. Dit is handig voor het geval dat het bereik wegvalt.
 
Tanken

Je kunt bijna overal in Kroatië tanken. Tankstations zijn meestal geopend van 7:00 tot 19:00/20:00 in de winter en tot 22:00 uur in de zomer. In grote steden en langs belangrijke wegen zijn de tankstations vaak dag en nacht open. Bij bemande tankstations is het mogelijk om contant, met een pinpas of met een creditcard te betalen. In dorpen en langs kleinere wegen kan de betaling soms alleen contant. Let er op dat je geen plavi dizel, eurodiesel plavi, diesel-plavi tankt. Deze brandstof is alleen geschikt voor landbouwvoertuigen en niet voor auto’s.

Tolwegen
In Kroatië moet je bij alle autosnelwegen tol betalen, behalve op de snelweg bij Zagreb. Deze tol kun je betalen met creditcard of in kuna’s of euro’s.
Er is een tolbadge verkrijgbaar bij de tolstations. Deze heet ENC (Elektronicka Naplata Cestarine, of in Engels Electronic Toll Collection (ETC)). Met deze badge krijg je ca. 20% korting op de toltarieven en hoef je bij drukte niet lang in de rij te wachten. Kijk hier voor meer informatie.
 

 
 

De door jou gekozen bestemming bieden we (tijdelijk) niet aan.
Je wordt nu omgeleid naar onze homepage.