ALGEMEEN
Kenia ligt aan de oostkust van Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Deze vroegere Britse kolonie is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en staat bekend om de fantastische wildparken, de tropische kustlijn en de op een na hoogste berg van Afrika: Mount Kenya. In het land wonen meer dan 53 miljoen mensen. De meerderheid hangt het christelijk geloof aan maar door de Arabische koloniale invloeden is er ook een islamitisch deel van de bevolking.
Beste reistijd en klimaat
Kenia ligt precies op de evenaar en kent een aangenaam tropisch klimaat. Hierdoor worden verschillen in weer voor een belangrijk deel bepaald door de ligging en de hoogte. De kuststreken zijn in de regel vochtiger dan de binnenlanden en des te hoger een plaats is gelegen, des te koeler het is.
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt:
Beste reistijd voor het binnenland
In het centrale heuvellandschap en de Riftvallei liggen de maximum temperaturen het hele jaar tussen de 22 en 26 graden. De regentijd in het binnenland vindt plaats in de maanden maart, april en mei. Ook in de maanden oktober en november valt meer regen dan normaal. De maximum temperatuur ligt in de maanden oktober tot en met maart rond de 27 graden. In de overige maanden is het kouder, maar meestal nog steeds boven de 20 graden.
De beste tijd om te reizen in Kenia zijn de maanden juni tot en met oktober en december en januari. Het is dan over het algemeen droog en koel, de wegen zijn goed begaanbaar en de kans om dieren te zien is groter.
Beste reistijd voor de kust
De temperatuur voor de kustregio ligt het hele jaar door enkele graden boven de temperatuur op het binnenland. Dit gebied kent een lang droogseizoen van juli tot oktober en een kort droogseizoen in januari, februari en maart. Beide periodes kenmerken zich door warme dagen met weinig regenval.
Taal
In Kenia worden meer dan 60 verschillende talen gesproken. De officiële talen zijn het Engels en het Swahili. Het is altijd leuk om een paar Swahili woorden van de chauffeur te leren.
De keuken van Kenia
Tijdens de rondreis zul je bij de meeste accommodaties tijdens het diner westerse gerechten voorgeschoteld krijgen zoals rijst of aardappelen met vlees en vis. Bij het ontbijt kun je naast het continentale of Engelse buffet soms ook lokale specialiteiten als chapati vinden, gefrituurd platbrood. De lunchbox die je meekrijgt is vaak gevuld met een sandwich, een gekookt ei, kip en wat drinken.
De Kenianen zelf eten vaak ugali (een soort maisdeeg) of rijst, al dan niet gecombineerd met vlees of saus. Vlees staat zeker niet dagelijks op het menu voor de lokale bevolking omdat de meeste mensen dit niet kunnen betalen. Vissoorten als tilapia en nijlbaars komen uit de zoetwatermeren als Lake Victoria en Lake Naivasha. In de kustregio’s merk je veel van de Arabische en Indiase invloeden met gerechten als pilaf, samosa’s en biryani.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Kenia zijn:
1 mei: Dag van de Arbeid
1 juni: Madaraka Day
20 oktober: Madaraka Day
12 december: Jamhuri (Independence) Day
Daarnaast worden er verschillende religieuze dagen gevierd zoals Pasen, Kerst en het Islamitische Suikerfeest.
De tijd in Kenia
Kenia valt in tijdzone UTC+3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Kenia 2 uur later is en tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Nairobi kun je hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle lodges is tegenwoordig wifi aanwezig. Zeker in de wildparken is dit vaak alleen in de algemene ruimtes te gebruiken en niet op de kamer of in de tent. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Kenia. Zo voorkomt je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Kenia is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Kenia blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Safaricom, Airtel en Telkom.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112 / 999