Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Iran ligt in het Midden-Oosten en grenst aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De Perzische Golf en de Golf van Oman bevinden zich ten zuiden en de Kaspische Zee ten noorden van Iran.  De hoofdstad van Iran is Teheran. Een aantal grote steden in Iran zijn: Mashhad, Tabriz, Shiraz, Abadan, Kerman, Zahedan, Qom en Hamadan.
Iran is ongeveer 40x groter dan Nederland.

Beste reistijd en klimaat
Iran heeft zowel een gematigd als een woestijnklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 25 tot 45 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de 10 tot -10 graden. In de berggebieden liggen de temperaturen ongeveer 10 graden lager. Regen valt er weinig in Iran.
April, mei, september en oktober zijn dan ook de beste maanden om naar Iran te reizen. Hiermee vermijd je de droge hete zomermaanden en de milde tot koude wintermaanden.

Taal
Perzisch is de officiële taal in Iran. Daarnaast wordt er Azeri, Koerdisch en Luri gesproken. Een klein gedeelte van de bevolking spreekt Engels.

De keuken van Iran
De meeste Perzische gerechten bestaan uit een combinatie van rijst met kip, rundvlees of vis en uien, groenten, noten en kruiden. In de keuken wordt ook fruit gebruikt, zoals pruimen, granaatappels, abrikozen en rozijnen. Iraniërs eten regelmatig yoghurt tijdens de lunch en het avondeten. Tijdens de lunch worden verse kruiden, verschillende platte broden (naan), panir (vergelijkbaar met feta), komkommer, tomaten, uien, yoghurt, citroensap en augurken gebruikt. De kaviaar uit Iran is ook zeer beroemd. Ondanks dat er veel kruiden in de gerechten worden gebruikt, zijn de Iraanse gerechten niet pikant.
NB: er wordt geen alcohol geschonken in Iran.

Feestdagen en vrije dagen
De wekelijkse vrije dag (onze zondag) in Iran is op vrijdag.

Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Iran:
11 februari: Dag van de Revolutie
20 maart: Dag van de Nationalisatie van de Olie-export
Tussen 21 maart en 24 maart: Nieuwjaar (Noruz).
1 april: Dag van de Islamitische Republiek
2 april: Sizdah-bedar
4 juni: Dood van Imam Khomeini
5 juni: 15e Revolte van Khordad.

De tijd in Iran
Nepal valt in tijdzone UTC+3,5. Dit betekent dat het 2 en een half uur later is in Iran dan in Nederland of België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor Teheran kun je hier kijken.

Internet/wifi
De luchthaven, de meeste hotels en sommige restaurants bieden gratis wifi. Het internet is echter heel traag en onbetrouwbaar. Houdt er rekening mee dat sommige sites door de overheid zijn geblokkeerd of niet werken.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Iran is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider. Het is vaak voordeliger om een Iraanse simkaart aan te schaffen. Bellen naar Nederland kan daarom het beste via whatsapp. Buiten de steden is er vaak geen mobiel bereik.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 110
Ambulance: 115
Brandweer: 125

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
In Iran wordt betaald met de Iraanse rial. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.
In Iran kan er nergens geld worden opgenomen en creditcards worden niet of nauwelijks geaccepteerd.
Neem dus genoeg contant geld mee voor uw hele reis!

Kosten levensonderhoud
Iran is een zeer goedkoop land. Aan maaltijden en drankjes zult u in Iran gemiddeld ongeveer USD 15 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van een fooi van ongeveer 10% is in Iran in de restaurants gebruikelijk. Ook een fooi voor chauffeurs en gidsen (€ 5 per dag, per gezelschap) is gebruikelijk maar niet verplicht.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Iran is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. Je kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

Kleding
In Iran gelden verplichte kledingvoorschriften, waar je je ook als toerist aan dient te houden. Vrouwen dragen verplicht een hoofddoek die hoofd, nek en haren bedekt. Alle kleuren zijn toegestaan. Armen en benen moeten zijn bedekt. Op sommige heilige plaatsen moet je een chador dragen, deze kun je ter plekke lenen en over je kleren dragen. Ook mannen worden geacht zich respectvol te kleden. Korte broeken zijn verboden en met name op religieuze plaatsen moeten zij de armen bedekken.

Reisdocumenten
Je paspoort moet na terugkomst in Nederland (of in België) nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Er mogen geen Israëlische stempels in het paspoort staan.

Voor reizen naar Iran is een visum verplicht. Je vraagt dit visum in Nederland al aan. Je hebt hiervoor een Visum Grant Notice (een uitnodiging) nodig, deze verzorgen wij voor je.

Met de Visum Grant Notice kun je na aankomst bij de grens of bij de ambassade in Den Haag een visum verkrijgen. De kosten hiervan bedragen tussen de € 75 en 100 per persoon, contant te betalen.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vindt je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

VERVOER

Taxi's
Taxi's zijn zeer goedkoop en volop aanwezig, zowel in als buiten de steden.

Auto met chauffeur
De beste manier om in Iran rond te reizen is met een auto met chauffeur. De kosten hiervan zijn laag. Iran is een van de landen met de meeste verkeersdoden ter wereld, dus zelf rijden is niet raadzaam.
 

De door jou gekozen bestemming bieden we (tijdelijk) niet aan.
Je wordt nu omgeleid naar onze homepage.