ALGEMEEN
Indonesië ligt in Zuidoost-Azië. Het bestaat uit meer dan 16.000 eilanden en is daarmee de grootste eilandstaat ter wereld. In het land wonen rond de 265 miljoen mensen, waarvan alleen al meer dan 140 miljoen mensen op het eiland Java. Dit is dan ook het dichtstbevolkte eiland van het land. Het land beslaat verschillende tektonische platen en staat dan ook bekend om een groot aantal vulkanen die met enige regelmaat tot uitbarsting komen.
Beste reistijd en klimaat
Indonesië wordt doorsneden door de evenaar en kent een tropisch klimaat. Gezien de omvang van het land en het aantal verschillende eilanden, is het lastig om een precieze beste reistijd vast te stellen:
Java en Bali
Op Java en Bali ligt de temperatuur het gehele jaar door gemiddeld rond de 25-30 graden. In de wat hoger gelegen plaatsen zoals Malang en Munduk is het over het algemeen wat koeler. De beste reistijd loopt van april tot en met oktober, het droogseizoen. Hierbij zijn de maanden juli en augustus het best, omdat er dan de minste regen valt. Nadeel is wel dat dit qua drukte ook echt het hoogseizoen is. Het regenseizoen begint in oktober/november en eindigt in april, waarbij januari en februari de natste maanden zijn. In het regenseizoen vallen er meestal korte, hevige buien. Hierna klaart het weer op.
Sumatra
Sumatra ontvangt het hele jaar door flink wat regen, dit is dan ook de reden voor de grote stukken regenwoud die je hier nog vindt. De beste reistijd loopt van juni t/m augustus, wanneer je een aangename temperatuur hebt en relatief weinig regen.
Taal
In Indonesië wordt Indonesisch gesproken. Verder heeft ieder eiland en elke regio een eigen dialect. Om deze reden worden er in Indonesië ongeveer 300 talen gesproken. In de steden en op toeristische plaatsen spreken veel inwoners redelijk Engels. Zeker op Bali wordt redelijk goed Engels gesproken. Ook kent het Indonesisch meerdere Nederlandse leenwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld om een asbak vraagt, zullen ze dit begrijpen.
De keuken van Indonesië
De Indonesische keuken is zeer divers en bestaat uit veel verschillende gerechten. Ze bestaan vaak uit vlees of vis, groenten en rijst of noedels. Populaire gerechten zijn bijvoorbeeld nasi goreng, saté, soto (soep) en gado gado. De beste plek om een Indonesische maaltijd te nuttigen is bij een warung. Dit zijn vaak kleine, lokale restaurantjes waar je voor een paar euro een hele maaltijd krijgt.
Feestdagen
Indonesië kent veel verschillende feestdagen, zowel nationale als religieuze. Zo zijn er islamitische, boeddhistische, hindoeïstische en christelijke feestdagen. De belangrijkste nationale feestdagen zijn:
Nieuwjaarsdag (1 januari)
Kartini-dag (21 april)
Onafhankelijkheidsdag (17 augustus)
Hari Pancasila (1 oktober)
Indonesië kent de grootste islamitische bevolking ter wereld. De ramadan is dan ook een belangrijke periode op eilanden als Sumatra en Java. Op het voornamelijk hindoeïstische Bali zal dit minder van toepassing zijn.
Op Bali wordt in maart de bijzondere Nyepi dag gehouden, een dag waarop iedereen 24 uur binnen moet blijven. Ook toeristen dienen op deze dag binnen het eigen hotel te blijven.
De tijd in Indonesië
Indonesië heeft verschillende tijdzones. Bali heeft bijvoorbeeld de tijdzone GMT+8, en Java GMT+7. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd op Bali 7 uur later is en op Java 8 uur later is. Tijdens onze wintertijd is het op Bali 6 uur later en op Java is het 7 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kijk je hier. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Bali kijk je hier.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter. Ook sommige restaurants, bars in toeristencentra en luchthavens hebben gratis wifi. Deze verbinding kan wel langzaam zijn. Op het platteland is er vaak weinig tot geen bereik. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Indonesië. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Indonesië is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van de telefoonprovider.
Als je langere tijd in Indonesië blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. Deze kaarten koop je bij winkels als Telkomsel, Indosat, XL Axiata, 3 (Tri). Informeer van tevoren welke provider beter bereik heeft op de eilanden waar je heen gaat. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen met wifi, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 110 / 112
Ambulance: 118
Brandweer: 113