ALGEMEEN
Ecuador ligt in Zuid Amerika en grenst in het noorden aan Colombia en in het zuiden aan Peru. Ecuador is een land vol bergen en oerwoud en is onder te verdelen in drie verschillende gebieden; de Hooglanden, de Amazone en Galápagos eilanden.
Beste reistijd en klimaat
Ecuador heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Het is het hele jaar door warm en de gemiddelde temperaturen liggen tussen 19 en 30 graden. De beste reistijd voor Ecuador is van juni t/m september. Buiten deze maanden valt er meestal alleen in de middag wat regen.
Voor de Galápagos is de beste reistijd van februari t/m april.
Omdat er in Ecuador verschillende klimaatzones zijn, is er niet echt één beste reistijd.
Ecuador valt in drie delen onder te verdelen.
Beste reistijd voor het hoogland
De beste tijd voor een bezoek aan de hooglanden van Ecuador is van juni t/m september. Dit is dan ook meteen de droge periode. Tussen december en april valt de meeste regen.
De hooglanden waar onder andere de plaatsen Quito, Otavalo, Cuenca, Ibarra en Baños liggen op een hoogte tussen de 2000 tot 6000 meter. Hoe hoger gelegen de stad, hoe koeler.
Algemeen genomen ligt de temperatuur hier overdag rond de 20 graden. De nachten zijn koel rond de 10 graden.
Beste reistijd voor de Amazone
Het hele jaar tropisch warm en vochtig. In juli en augustus natter en in december praktisch droog.
De meest ideale reistijd is van augustus t/m november. Verder valt gedurende het hele jaar (zeker ook in het regenseizoen) goed te reizen.
Beste reistijd voor de Galápagos
Het is lastig te zeggen wat de beste periode is. Juli t/m december is de droogste periode op de Galápagos. Omdat in deze periode de zee wat ruwer is, en er regelmatig veel mist hangt, wordt deze periode niet aangemerkt als de beste periode.
De beste periode voor de Galápagos is van januari t/m mei. In deze periode schijnt de zon volop, maar kan het af en toe ook behoorlijk regenen. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar heftig
Beste reistijd voor de kust
In de kuststreek met Guayaquil en Puerto Lopez is het altijd rond 30 graden. December tot maart is de natste en warmste periode. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar heftig. Een poncho is dus zeker geen overbodige luxe!
Taal
In Ecuador wordt Spaans gesproken. Daarnaast spreken veel Ecuadorianen ook hun eigen dialect Quechua. In de grote steden en in toeristische plaatsen spreken Ecuadorianen redelijk Engels. Het is altijd handig om een paar woordjes Spaans te leren. Op die manier kun je gemakkelijker in contact komen met de lokale bevolking
De keuken van Ecuador
In Ecuador kan je voor weinig geld heerlijk eten. Elke regio heeft haar eigen unieke gerechten. De meeste gerechten bestaan uit vis, kip, rundvlees en rijst.
Omdat het in de hooglanden koud kan zijn, eten ze in deze regio graag een stevige locro. Deze heerlijke soep is gemaakt van aardappelen, kaas, mais en avocado.
Aan de kust wordt uiteraard veel verse vis gegeten. Zoals in veel Latijns Amerikaanse landen is de bevolking dol op ceviche. De rauwe vis wordt vaak gemarineerd in limoen en garnalen of schelpdieren met chilipeper en rode ui.
In de Amazone vind je heerlijke gerechten met yuca, rijst, gefrituurde banaan (platanos) en vis.
De lunch is voor de Ecuadorianen de belangrijkste maaltijd van de dag. De porties zijn vaak groot en in de kleine eettentjes is het altijd gezellig druk. Als je ergens hoofdzakelijk locals ziet eten, dan kan je ervan uit gaan dat het eten goed is. Ecuadorianen eten graag Churrasco. Dit vleesgerecht wordt meestal geserveerd met frites en gebakken eieren.
Feestdagen
Ecuador is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd en in sommige plaatsjes worden processies gehouden. Andere belangrijke feestdagen zijn;
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
01 mei: Dag van de arbeid
24 mei: Batalla del Pinchincha. Op deze dag vieren ze, vooral in Quito, de overwinning op de Spanjaarden
24 juni: Inti Raymi (Zonnewendefestival van de Inca’s)
24 juli: De geboortedag van Simon Bolívar in 1783
10 augustus: Onafhankelijkheidsdag
02 november: Allerzielen
De tijd in Ecuador
Ecuador valt in tijdzone UTC-5. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Ecuador 7 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Quito kan je hier kijken.
Tussen het Ecuador en de Galápagos is 1 uur tijdsverschil. Op de Galápagos is het tijdens onze zomertijd 7 uur vroeger en onze wintertijd 8 uur vroeger dan in Nederland en België
Voor de actuele tijdsverschillen op de Galápagos kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang op de Galápagos kan je hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Ecuador veel internetcafés, waar je voor een paar USD Dollars gebruik kunt maken van een computer met internet.
Wanneer je een bezoek brengt aan de Amazone van Ecuador dan is er geen wifi en of internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Ecuador. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Ecuador is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Ecuador blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Claro, Movistar en CNT. Als je overweegt om een simkaart te komen dan kan je dat het beste doen op de luchthaven. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 101
Ambulance: 313
Brandweer: 102