ALGEMEEN
Cuba is het grootste eiland in de Caribische zee en is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland. Er wonen zo’n 11 miljoen mensen in Cuba, waarvan ongeveer 2 miljoen in de hoofdstad Havana. De authentieke koloniale steden en de gastvrije bevolking maken een bezoek aan het tropische eiland Cuba een bijzondere ervaring.
Beste reistijd en klimaat
Cuba heeft een subtropisch klimaat.
Van november tot mei is het droge seizoen met een gemiddelde dagtemperatuur van 25ºC, de watertemperatuur is gedurende de zomer en in het najaar ongeveer 24 graden.
Van mei tot november komt de temperatuur regelmatig boven de 30ºC, afgewisseld met tropische buien.
Juli en augustus zijn het heetst.
September/oktober is het orkaanseizoen, de kans op orkanen is in die periode aanwezig.
De beste reistijd voor Cuba zijn de maanden november tot en met april. Gedurende deze periode valt de minste regen en zijn de temperaturen aangenamer dan rest van het jaar. De maanden juli en augustus vallen in principe in het laagseizoen qua klimaat door het warme en vochtige weer. Echter, de neerslag valt vaak vooral in de namiddag en avond. Ook tijdens deze maanden is Cuba goed te bezoeken.
September en oktober vallen in het orkaanseizoen op Cuba. Tijdens deze maanden is de kans aanwezig dat er orkanen en tropische stormen ontstaan boven het land. Het is dan ook aan te raden om je reis buiten de maanden september en oktober te plannen.
In het bergachtige gebied rondom de Sierra Maestra heb je het enige nevelwoud van Cuba, dit is een heel ander klimaat dan de lager gelegen gedeeltes van Cuba waar invloed van zee is. Tijdens de beklimming van de Comandancia de la Plata kun je hier ten volle van genieten.
Het meest oostelijke punt van Cuba is Baracoa, dit gedeelte van Cuba is tropisch. Dit uit zich ook in de bijzondere flora en fauna van Parque National Alejandro Humboldt. Bij de Cuba compleet reis breng je voldoende tijd in Baracoa door om dit natuurgebied te ontdekken.
Taal
In Cuba is de officiële voertaal Spaans. In toeristische gebieden wordt een beetje Engels gesproken. Echter, lang niet iedereen kan dit. Het wordt zeer op prijs gesteld door Cubanen als je een paar woorden Spaans spreekt.
De Cubaanse keuken
Het eten in Cuba is vooral een mix tussen de Spaanse en Afrikaanse keuken. Hoofdingrediënten zijn vooral rijst, bonen en vlees. Een bekend gerecht is Moros y Cristianos; witte rijst met zwarte en rode bonen. Ook gerechten met rijst, kip en groenten worden veel geserveerd in Cuba. Cuba heeft al lange tijd een tekort aan verse groenten en fruit. Om deze reden vormt vlees vaak een belangrijk ingrediënt van de meeste maaltijden.
De groentes die ze wel hebben zijn o.a. yucca, bakbananen, komkommer, etc. Bij een Cubaans ontbijt kun je meestal wel vers fruit of een fruitsap verwachten. Fruit dat veel gegeten wordt is guave, ananas, banaan en citrusvruchten.
Een aanrader is om te eten in een casa particular (bij een Cubaans gezin thuis) of in een paladar; een particulier restaurant. In Cuba zijn de meeste restaurants van de staat, maar de kwaliteit in deze restaurants is een stuk minder.
Cuba staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke cocktails gebaseerd op Cubaanse rum. De bekendste Cubaanse cocktail is de Mojito; een mix van rum, munt en limoen. Ook de Cuba libre en de Daiquiri zijn veel gedronken cocktails.
Feestdagen
Cuba kent vele feestdagen. Naast de feestdagen die wij bijvoorbeeld ook kennen, zijn er veel nationale feestdagen.
1 januari; Triunfo de la Revolución (Bevrijdingsdag)
28 januari; Geboortedag José Martí
19 april; Overwinning Varkensbaai (herdenking mislukte invasie in Cuba 1961)
1 mei: dag van de arbeid, de Cubanen staan op deze dag uren op de Plaza de la Revolución naar een speech van hun leiders te luisteren.
18 t/m 27 juli; Carnival Santiago de Cuba
25 t/m 27 juli; Nationale opstand en revolutie
9 oktober; Herdenking van de dood van Che Guevara
10 oktober: Begin onafhankelijkheidoorlog 1868
De tijd in Cuba
Cuba valt in tijdzone UTC-4 in de zomer en in tijdszone UTC-5 in de winter. Dit houdt in dat het in Cuba het hele jaar 6 uur vroeger is dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Havana kun je hier kijken.
Internet/Wifi
Tot een paar jaar geleden was er nauwelijks wifi op Cuba. Op dit moment is er zeker internet, maar niet zoals wij gewend zijn in Nederland. Om internet te kunnen gebruiken op Cuba heb je een wifi-kaartje nodig. Deze kaartjes kunnen gekocht worden in ETECSA-kantoren en in de meeste hotels waar wifi aanwezig is. Een uur internet kost ongeveer 2 CUC. Houd er rekening mee dat de verbinding van het internet zeer traag kan zijn, vooral tijdens piekuren. Wifi vind je meestal op pleinen en in sommige hotels.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Cuba is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider. In Cuba is maar één mobiel netwerk, Cubacel. Indien bellen noodzakelijk is kunt u het beste via de hotelreceptie of met een telefoonkaart telefoneren.
Alarmnummers (landelijk)
Politie: 106
Ambulance: 104
Brandweer: 105
Reizen naar de VS na een bezoek aan Cuba
Houd er rekening mee dat de Verenigde Staten een speciaal inreisbeleid heeft voor reizigers die na 11 januari 2021 Cuba hebben bezocht. Je moet dan een visum aanvragen voor een reis naar de VS. Kijk voor alle (actuele) informatie hierover op de website van Nederland Wereldwijd.