ALGEMEEN
China is gelegen in Oost Azië en is ongeveer 231 keer zo groot als Nederland. Er wonen bijna 1,4 miljard mensen in China, waarvan meer dan 21 miljoen in de hoofdstad Beijing. China is een enorm land met grote contrasten. Miljoenensteden maar ook dunbevolkte dorpjes, hoge bergen en kustvlaktes met prachtige rivieren. Door de veelzijdigheid van het land heeft China voor ieder wat te bieden!
Beste reistijd en klimaat
De beste reistijd voor een reis naar China is erg afhankelijk van het gebied dat je wil bezoeken. China is een groot land en kent zeer uiteenlopende klimaten.
Noorden
Het noorden van China kent een landklimaat. De winters zijn erg koud en de zomers kunnen heel warm worden. De temperatuur kan in de zomermaanden makkelijk oplopen tot boven de 40 graden. De maanden april, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden op het noorden van China te bezoeken. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en valt er weinig regen. De meeste reizen beginnen in de hoofdstad Beijing, gelegen in het noorden van China. Deze reis door China is een mooie combinatie van de grote steden en mooie natuur die China te bieden heeft.
Zuiden
Het zuiden van China heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn hier aangenaam en zelfs in de wintermaanden daalt de temperatuur vaak niet tot onder de 20 graden. De beste reistijd voor het zuiden van China zijn onze wintermaanden. De temperatuur ligt dan iets lager en er valt minder regen. In de maanden mei tot en met oktober is het zuiden van China ook goed te bezoeken, maar tijdens deze tijd moet je rekening houden dat er meer regen valt.
Oosten
De maanden mei tot en met september zijn de beste maanden om oost China te bezoeken. Tijdens deze maanden valt er veel regen, maar dit zijn vaak buien in de ochtend of aan het einde van de dag. De overige maanden ligt de gemiddelde temperatuur een stuk lager, maar ook dan is een bezoek aan oost China zeker mogelijk. In deze reis breng je een bezoek aan de leuke steden die oost China te bieden heeft.
Tibet
Tibet heeft een droog bergklimaat. Omdat Tibet zo hoog is gelegen kunnen de temperaturen in de zomer overdag oplopen tot boven de 30 graden, maar ’s avonds kan het ook weer dalen tot het vriespunt. De beste reistijd voor Tibet is tijdens onze zomermaanden. In de maande juni tot en met september liggen de temperaturen het hoogst. Gedurende onze wintermaanden kan het, vooral ’s avonds, flink afkoelen in Tibet. Een bezoek naar Tibet is goed te combineren met een reis naar Nepal. Tijdens deze route maak je een prachtige treinreis naar Tibet vanaf waar u de grens oversteekt naar Nepal.
Taal
In China is de standaardtaal Mandarijn. Daarnaast heeft elke provincie een eigen dialect, waardoor er duizenden dialecten gesproken worden in China. In hotels en op toeristische plekken spreken Chinezen vaak wel Engels. Op andere plekken is dit heel beperkt (soms spreken ze een aantal basiswoorden) en de communicatie kan daardoor een uitdaging zijn.
De keuken van China
De Chinese keuken is erg divers en bijzonder. Het eten in China is niet te vergelijken met het Chinese eten dat wij in Nederland kennen. In veel gerechten zijn rijst of noedels de basis. Een gerecht wat zeker geprobeerd moet worden, als je naar Beijing gaat, is natuurlijk Peking Eend. Een ander populair gerecht om te eten in China zijn dumplings; gestoomd deeg met vlees, vis en of groentes erin. Daarnaast is de Chinese Fondue, ook wel Hot Pot genoemd, aan te raden om te proberen. Bij het eten van fondue krijg je een grote pan met een soort bouillon op tafel. Hierbij kun je vlees, vis en groentes naar keuze bestellen welke gegaard kunnen worden in de bouillon. Er zijn veel verschillende soorten fondue, van heel mild naar erg pittig.
Feestdagen
Dit zijn de belangrijkste feestdagen in China:
2 januari: Bodhi Dag (Verlichting van Boeddha)
Eind januari/ begin februari: Chinees Nieuwjaar
4 t/m 6 april: Qingming Festival (herdenken voorouders)
1 t/m 7 mei: Dag van de Arbeid (Golden Week voor toersime)
25 juni: Drakenboot Festival (ter ere van herdenking Chu Yuan, een Chinese staatsman)
7 juli t/m eind augustus: vakantieperiode voor Chinezen
1 oktober: Zhongqiu (Mid-Autumn Festival)
1 t/m 7 oktober: Guo Qing (Golden Week voor toersime)
Tijdens de Golden Week is reizen zeer ingewikkeld. Treinkaartjes en toegangskaartjes zijn zeer moeilijk verkrijgbaar. Dit geldt in mindere mate ook voor de Chinese zomervakantie.
De tijd in China
Heel China valt in tijdzone UTC+8. Dit betekent dat het tijdens onze zomertijd 6 uur later is in China en tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland of België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Shanghai kun je hier kijken.
Internet/Wifi
In de meeste hotels in China is wifi aanwezig. Houd er rekening mee dat de verbinding van het internet trager kan zijn dat je gewend bent. Ook op plekken als restaurants is vaak wifi aanwezig. Echter, houd er rekening mee dat bepaalde westerse websites en apps niet te gebruiken zijn in China. Veel social media kanalen en bijvoorbeeld YouTube en WhatsApp zijn geblokkeerd in China. Indien je toch gebruik wilt maken van deze sites kun je een VPN downloaden. Op deze manier wordt je IP adres afgeschermd waardoor de websites die je bezoekt niet geblokkeerd kunnen worden.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen China is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider. Het is vaak voordeliger om een Chinese simkaart aan te schaffen. De grootste aanbieders zijn China Mobile en China Unicom. China Mobile heeft een goed bereik in meer afgelegen gebieden en China Unicom heeft als voordeel dat je ook gebruik kunt maken van mobiel internet.
Alarmnummers (landelijk)
Politie: 110
Ambulance: 120
Brandweer: 119
Het wordt aangeraden om iemand die Mandarijn spreek te laten bellen want medewerkers van deze lijnen spreken vaak geen Engels.