Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

China is gelegen in Oost Azië en is ongeveer 231 keer zo groot als Nederland. Er wonen bijna 1,4 miljard mensen in China, waarvan meer dan 21 miljoen in de hoofdstad Beijing. China is een enorm land met grote contrasten. Miljoenensteden maar ook dunbevolkte dorpjes, hoge bergen en kustvlaktes met prachtige rivieren. Door de veelzijdigheid van het land heeft China voor ieder wat te bieden!

Beste reistijd en klimaat
De beste reistijd voor een reis naar China is erg afhankelijk van het gebied dat je wil bezoeken. China is een groot land en kent zeer uiteenlopende klimaten.

Noorden
Het noorden van China kent een landklimaat. De winters zijn erg koud en de zomers kunnen heel warm worden. De temperatuur kan in de zomermaanden makkelijk oplopen tot boven de 40 graden. De maanden april, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden op het noorden van China te bezoeken. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en valt er weinig regen. De meeste reizen beginnen in de hoofdstad Beijing, gelegen in het noorden van China. Deze reis door China is een mooie combinatie van de grote steden en mooie natuur die China te bieden heeft.
 
Zuiden
Het zuiden van China heeft een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn hier aangenaam en zelfs in de wintermaanden daalt de temperatuur vaak niet tot onder de 20 graden. De beste reistijd voor het zuiden van China zijn onze wintermaanden. De temperatuur ligt dan iets lager en er valt minder regen. In de maanden mei tot en met oktober is het zuiden van China ook goed te bezoeken, maar tijdens deze tijd moet je rekening houden dat er meer regen valt.
 
Oosten
De maanden mei tot en met september zijn de beste maanden om oost China te bezoeken. Tijdens deze maanden valt er veel regen, maar dit zijn vaak buien in de ochtend of aan het einde van de dag. De overige maanden ligt de gemiddelde temperatuur een stuk lager, maar ook dan is een bezoek aan oost China zeker mogelijk. In deze reis breng je een bezoek aan de leuke steden die oost China te bieden heeft.
 
Tibet
Tibet heeft een droog bergklimaat. Omdat Tibet zo hoog is gelegen kunnen de temperaturen in de zomer overdag oplopen tot boven de 30 graden, maar ’s avonds kan het ook weer dalen tot het vriespunt. De beste reistijd voor Tibet is tijdens onze zomermaanden. In de maande juni tot en met september liggen de temperaturen het hoogst. Gedurende onze wintermaanden kan het, vooral ’s avonds, flink afkoelen in Tibet. Een bezoek naar Tibet is goed te combineren met een reis naar Nepal. Tijdens deze route maak je een prachtige treinreis naar Tibet vanaf waar u de grens oversteekt naar Nepal.

Taal
In China is de standaardtaal Mandarijn. Daarnaast heeft elke provincie een eigen dialect, waardoor er duizenden dialecten gesproken worden in China. In hotels en op toeristische plekken spreken Chinezen vaak wel Engels. Op andere plekken is dit heel beperkt (soms spreken ze een aantal basiswoorden) en de communicatie kan daardoor een uitdaging zijn.

De keuken van China
De Chinese keuken is erg divers en bijzonder. Het eten in China is niet te vergelijken met het Chinese eten dat wij in Nederland kennen. In veel gerechten zijn rijst of noedels de basis. Een gerecht wat zeker geprobeerd moet worden, als je naar Beijing gaat, is natuurlijk Peking Eend. Een ander populair gerecht om te eten in China zijn dumplings; gestoomd deeg met vlees, vis en of groentes erin. Daarnaast is de Chinese Fondue, ook wel Hot Pot genoemd, aan te raden om te proberen. Bij het eten van fondue krijg je een grote pan met een soort bouillon op tafel. Hierbij kun je vlees, vis en groentes naar keuze bestellen welke gegaard kunnen worden in de bouillon. Er zijn veel verschillende soorten fondue, van heel mild naar erg pittig.

Feestdagen
Dit zijn de belangrijkste feestdagen in China:
2 januari: Bodhi Dag (Verlichting van Boeddha)
Eind januari/ begin februari: Chinees Nieuwjaar
4 t/m 6 april: Qingming Festival (herdenken voorouders)
1 t/m 7 mei: Dag van de Arbeid (Golden Week voor toersime)
25 juni: Drakenboot Festival (ter ere van herdenking Chu Yuan, een Chinese staatsman)
7 juli t/m eind augustus: vakantieperiode voor Chinezen
1 oktober: Zhongqiu (Mid-Autumn Festival)
1 t/m 7 oktober: Guo Qing (Golden Week voor toersime)

Tijdens de Golden Week is reizen zeer ingewikkeld. Treinkaartjes en toegangskaartjes zijn zeer moeilijk verkrijgbaar. Dit geldt in mindere mate ook voor de Chinese zomervakantie.

De tijd in China
Heel China valt in tijdzone UTC+8. Dit betekent dat het tijdens onze zomertijd 6 uur later is in China en tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland of België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Shanghai kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In de meeste hotels in China is wifi aanwezig. Houd er rekening mee dat de verbinding van het internet trager kan zijn dat je gewend bent. Ook op plekken als restaurants is vaak wifi aanwezig. Echter, houd er rekening mee dat bepaalde westerse websites en apps niet te gebruiken zijn in China. Veel social media kanalen en bijvoorbeeld YouTube en WhatsApp zijn geblokkeerd in China. Indien je toch gebruik wilt maken van deze sites kun je een VPN downloaden. Op deze manier wordt je IP adres afgeschermd waardoor de websites die je bezoekt niet geblokkeerd kunnen worden.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen China is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider. Het is vaak voordeliger om een Chinese simkaart aan te schaffen. De grootste aanbieders zijn China Mobile en China Unicom. China Mobile heeft een goed bereik in meer afgelegen gebieden en China Unicom heeft als voordeel dat je ook gebruik kunt maken van mobiel internet.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 110
Ambulance: 120
Brandweer: 119
Het wordt aangeraden om iemand die Mandarijn spreek te laten bellen want medewerkers van deze lijnen spreken vaak geen Engels.
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
In China wordt betaald met de Chinese Yuan. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.

Sinds Covid-19 wordt er nog slechts zeer beperkt met contant geld betaald. De meest gebruikte betaalmethodes zijn de apps Wechat en Alipay waaraan je een westerse creditcard kan koppelen. We raden dan ook ten zeerste aan deze apps te downloaden. 
 
Op de meeste plekken is het mogelijk om met een Nederlandse of Belgische bankpas geld op te nemen. Ook een creditcard wordt vaak geaccepteerd. Echter, in meer afgelegen gebieden is dit soms niet het geval. Het is daarom aan te raden om altijd cash geld mee te nemen.
Zorg voor noodgevallen ongeveer voor € 100 in yuans bij je te hebben.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in China gemiddeld ongeveer USD 25 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van een fooi is in China niet gebruikelijk. Over het algemeen is het dus ook niet nodig om fooien te geven, dit wordt zelfs als onbeleefd gezien. Aan de andere kant wordt het geven van fooien in de toeristensector wel steeds gebruikelijk. Aan een gids of een medewerker in een westers hotel is het zeker een goed gebaar om fooi te geven, maar het is nooit verplicht.
Daarentegen, in Hong Kong is het geven van een fooi veel gebruikelijker. In hotels en restaurants wordt vaak een service van 10% bij de rekening opgeteld.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In China is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. Het meest gebruikte stopcontact in China is type I, driepolig. Ook type A (Amerikaans) en C (Europees) komen veel voor. In de meeste hotels kan je met alle type stekkers terecht, dus ook met de Europese. Een wereldstekker meenemen zal dus in praktijk volstaan.

Kleding
Afhankelijk van het seizoen waarin je reist en de plek waar je naartoe gaat is het handig om zowel luchtige kleding als veel laagjes mee te nemen. De zomers in China kunnen erg warm zijn en de lucht is vochtig. Het is daarom fijn om los vallende kleding te dragen. De winters, vooral in het noorden en in Tibet, zijn erg koud. Het is daarom belangrijk om warme kleding mee te nemen als je gedurende de winter hierheen reist.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben ook een visum nodig voor China. Dit visum dien je zelf te regelen. Dit kan bij de Chinese ambassade in Den haag of online. Meer informatie over het visum vind je op https://bio.visaforchina.org/HAG2_EN/index.shtml. Houd er rekening mee dat een visum zo’n €200,- kost. Gedurende 2024 is het voor Nederlanders en Belgen mogelijk om 14 dagen zonder visum in China te verblijven. Het is altijd mogelijk om 96 uur in China zonder visum te verblijven.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

VERVOER

Taxi's
Het gebruiken van taxi’s is een prima manier op binnen een stad te reizen. Houd hierbij rekening dat niet veel taxichauffeurs Engels spreken. Het is dus noodzakelijk om de naam van je hotel in Chinese karakters bij je te hebben. Deze vind je terug op je voucher. Via de app OsmAnd (het Chinese alternatitief voor Google Maps) kan je de Chinese namen van bezienswaardigheden achterhalen.
Bij treinstations en vliegvelden staan altijd taxi's klaar, evenals bij veel bezienswaardigheden. Om van je hotel bij een treinstation of vliegveld te komen kan je een taxi door je hotel laten regelen.

Betaling gaat het makkelijkst via de apps Alipay en Wechat, zie onder kopje Financieel. Taxi's zijn voor onze begrippen zeer goedkoop.

In de grote steden is een taxi aanhouden op straat erg lastig. Taxi's zijn vaak bezet of besproken, zelfs als ze stil staan. Met behulp van de app Didi (Chinese Uber) kan je zelf taxi's bestellen. Deze is geïntegreerd in de app van Alipay. Je moet dan wel je E-sim met je Nederlandse nummer gebruiken.
 
Het is ook mogelijk om een (deel van de) route per auto met chauffeur af te leggen. Een voorbeeld hiervan is het stuk van Kaili naar Yangshuo in deze reis naar Zuid-China.

Metro
Grote steden zoals Beijing, Shanghai en Chengdu hebben een uitgebreid en duidelijk metronetwerk. De belangrijkste bezienswaardigheden, populaire wijken en winkelcentra hebben altijd een metrohalte in de buurt.

Trein
China heeft een heel uitgebreid treinnetwerk. De trein is snel, veilig en erg comfortabel. De treintickets kunnen wij van te voren voor je boeken (op locatie kopen kan een behoorlijke uitdaging zijn!). De airconditioning staat vaak aan in de trein dus zorg voor een warme trui.
De coupés in de tweede klas kennen over het algemeen 2 x 3 stoelen op een rij. De coupés in eerste klas kennen 2 zeer comfortabele stoelen op een rij, het prijsverschil (ongever 50%) kan dus zeker de moeite waard zijn.
De treinstations liggen vaak een half uur rijden buiten het stadscentrum.

FINANCIEEL

Valuta
In China wordt betaald met de Chinese Yuan. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.

Sinds Covid-19 wordt er nog slechts zeer beperkt met contant geld betaald. De meest gebruikte betaalmethodes zijn de apps Wechat en Alipay waaraan je een westerse creditcard kan koppelen. We raden dan ook ten zeerste aan deze apps te downloaden. 
 
Op de meeste plekken is het mogelijk om met een Nederlandse of Belgische bankpas geld op te nemen. Ook een creditcard wordt vaak geaccepteerd. Echter, in meer afgelegen gebieden is dit soms niet het geval. Het is daarom aan te raden om altijd cash geld mee te nemen.
Zorg voor noodgevallen ongeveer voor € 100 in yuans bij je te hebben.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in China gemiddeld ongeveer USD 25 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van een fooi is in China niet gebruikelijk. Over het algemeen is het dus ook niet nodig om fooien te geven, dit wordt zelfs als onbeleefd gezien. Aan de andere kant wordt het geven van fooien in de toeristensector wel steeds gebruikelijk. Aan een gids of een medewerker in een westers hotel is het zeker een goed gebaar om fooi te geven, maar het is nooit verplicht.
Daarentegen, in Hong Kong is het geven van een fooi veel gebruikelijker. In hotels en restaurants wordt vaak een service van 10% bij de rekening opgeteld.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In China is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. Het meest gebruikte stopcontact in China is type I, driepolig. Ook type A (Amerikaans) en C (Europees) komen veel voor. In de meeste hotels kan je met alle type stekkers terecht, dus ook met de Europese. Een wereldstekker meenemen zal dus in praktijk volstaan.

Kleding
Afhankelijk van het seizoen waarin je reist en de plek waar je naartoe gaat is het handig om zowel luchtige kleding als veel laagjes mee te nemen. De zomers in China kunnen erg warm zijn en de lucht is vochtig. Het is daarom fijn om los vallende kleding te dragen. De winters, vooral in het noorden en in Tibet, zijn erg koud. Het is daarom belangrijk om warme kleding mee te nemen als je gedurende de winter hierheen reist.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben ook een visum nodig voor China. Dit visum dien je zelf te regelen. Dit kan bij de Chinese ambassade in Den haag of online. Meer informatie over het visum vind je op https://bio.visaforchina.org/HAG2_EN/index.shtml. Houd er rekening mee dat een visum zo’n €200,- kost. Gedurende 2024 is het voor Nederlanders en Belgen mogelijk om 14 dagen zonder visum in China te verblijven. Het is altijd mogelijk om 96 uur in China zonder visum te verblijven.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

VERVOER

Taxi's
Het gebruiken van taxi’s is een prima manier op binnen een stad te reizen. Houd hierbij rekening dat niet veel taxichauffeurs Engels spreken. Het is dus noodzakelijk om de naam van je hotel in Chinese karakters bij je te hebben. Deze vind je terug op je voucher. Via de app OsmAnd (het Chinese alternatitief voor Google Maps) kan je de Chinese namen van bezienswaardigheden achterhalen.
Bij treinstations en vliegvelden staan altijd taxi's klaar, evenals bij veel bezienswaardigheden. Om van je hotel bij een treinstation of vliegveld te komen kan je een taxi door je hotel laten regelen.

Betaling gaat het makkelijkst via de apps Alipay en Wechat, zie onder kopje Financieel. Taxi's zijn voor onze begrippen zeer goedkoop.

In de grote steden is een taxi aanhouden op straat erg lastig. Taxi's zijn vaak bezet of besproken, zelfs als ze stil staan. Met behulp van de app Didi (Chinese Uber) kan je zelf taxi's bestellen. Deze is geïntegreerd in de app van Alipay. Je moet dan wel je E-sim met je Nederlandse nummer gebruiken.
 
Het is ook mogelijk om een (deel van de) route per auto met chauffeur af te leggen. Een voorbeeld hiervan is het stuk van Kaili naar Yangshuo in deze reis naar Zuid-China.

Metro
Grote steden zoals Beijing, Shanghai en Chengdu hebben een uitgebreid en duidelijk metronetwerk. De belangrijkste bezienswaardigheden, populaire wijken en winkelcentra hebben altijd een metrohalte in de buurt.

Trein
China heeft een heel uitgebreid treinnetwerk. De trein is snel, veilig en erg comfortabel. De treintickets kunnen wij van te voren voor je boeken (op locatie kopen kan een behoorlijke uitdaging zijn!). De airconditioning staat vaak aan in de trein dus zorg voor een warme trui.
De coupés in de tweede klas kennen over het algemeen 2 x 3 stoelen op een rij. De coupés in eerste klas kennen 2 zeer comfortabele stoelen op een rij, het prijsverschil (ongever 50%) kan dus zeker de moeite waard zijn.
De treinstations liggen vaak een half uur rijden buiten het stadscentrum.