ALGEMEEN
Chili ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en heeft een extreme lengte van ongeveer 4500 km. Hierdoor is Chili een bijzonder land met veel gevarieerde landschappen en verschillende klimaten. De buurlanden zijn Argentinië, Peru en Bolivia. In Chili wonen ongeveer 18 miljoen mensen waarvan de meeste in de hoofdstad Santiago. Het is dus een zeer dunbevolkt land.
Beste reistijd en klimaat
Doordat Chili een langgerekt land is, zijn er meerdere klimaatzones. Zo kent het noorden een woestijnklimaat, de kustgebieden een zeeklimaat, het uiterste zuiden een ijsklimaat en de Andes heeft een hooggebergteklimaat.
De seizoenen in het land zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Omdat het land zo veel verschillende klimaatzones kent is het lastig om een beste reistijd te noemen maar over het algemeen zijn de maanden november tot en met februari de beste maanden om het land te bezoeken. Hieronder is het klimaat per regio onderverdeeld en toegelicht.
Beste reistijd voor noord Chili
Het uiterste noorden van Chili kent een woestijnklimaat. Hier ligt de Atacama-woestijn. Er valt hier weinig tot geen regen en de temperaturen zijn vrij stabiel. In de Chileense zomer liggen de temperaturen iets hoger dan in de winter. ’s Avonds koelt het af en dat kan soms zelf tot het vriespunt zijn. Aan de kust is het over het algemeen koeler dan in het binnenland. In het binnenland kunnen de temperaturen hoog oplopen. Doordat de temperatuur nauwelijks schommelt is het noorden van Chili het gehele jaar door te bereizen.
Beste reistijd voor kustgebieden Chili
De kustgebieden van Chili kennen een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat de temperaturen tijdens de zomer aangenaam zijn en het ’s avonds iets afkoelt. In de wintermaanden is het koeler en kan het ’s avonds vriezen. In de zomer valt er weinig regen en kan men genieten van heerlijke stranddagen. Onze winter is de beste periode om de kustgebieden te bezoeken.
Beste reistijd voor merengebied Chili
Meer richting het zuiden van Chili bij het merengebied heerst een gematigd zeeklimaat. Het is te vergelijken met de Noord-Europese zomers. De temperaturen zijn aangenaam, niet te warm. In de zomer is het hier droger terwijl in de winter het hier flink kan regenen of sneeuwen. In de winter kan er zelfs geskied worden. Door de vele regenval is het een prachtig groene omgeving. De beste reisperiode is tussen oktober en april.
Beste reistijd voor Patagonië
Patagonië ligt zowel in Chili als in Argentinië. Aan de Chileense kant liggen onder ander het bekende Torres del Paine en een deel van Tierra del Fuego. Het weer in Patagonië is flink wisselvallig. In één dag kunnen hier vier seizoenen voorbij komen. Er valt minder regen dan in het merengebied en de temperaturen liggen iets lager. Er kan een harde wind waaien waardoor het frisser aanvoelt. In de winter kan het hier vriezen en sneeuwen. De beste reistijd voor Patagonië is van november tot en met maart.
Beste reistijd voor het Andesgebergte
Het Andesgebergte is ongeveer 7000 km lang en loopt door 7 verschillende landen. Doordat het zo’n langgerekte bergketen is heersen en verschillende klimaten. Het zuidelijke deel van de Andes, wat in Chili en Argentinië ligt, heeft een hooggebergteklimaat. Door de hoogte is het wat frisser in de zomer en de winter ligt er veel sneeuw. Richting Vuurland daalt de sneeuwgrens iets.
Beste reistijd voor Paaseiland
Paaseiland, Rapa Nui in de lokale taal genoemd, is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan. Het heeft een subtropisch klimaat en er zijn weinig temperatuurverschillen. Het regen er het gehele jaar door. Met name in de winter valt er meer neerslag en waait het ook vaker. De maanden augustus tot en met maart zijn het beste om het eiland te bezoeken.
Taal
In Chili wordt Spaans gesproken. Het Spaans wat er wordt gesproken wijkt iets van het Spaans uit bijvoorbeeld Spanje. De Chilenen praten erg snel dus het is soms lastig te verstaan. In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Chilenen redelijk Engels maar daarbuiten niet. Het is dus handig om een paar woorden Spaans te spreken. Op sommige plekken worden nog andere talen zoals Rapa Nui en Quechua gesproken.
De keuken van Chili
De keuken van Chili is een mix van Spaanse invloeden met lokale culturen en ingrediënten. De Chilenen eten twee keer per dag warm. De bekendste snack uit Chili is de empanada, deeghapjes die gevuld worden met vlees, vis of groente. Andere bekende gerechten uit Chili zijn Pastel de choclo, een ovenschotel met mais, gehakt en olijven en de asado, het grillen van vlees. Verder wordt er veel vis gegeten zoals bij de ceviche. Daarnaast staat Chili natuurlijk bekend om zijn goede en heerlijke wijnen. De wijn van de Carménère druif staat bekend als de specialiteit van het land. Maar ook wijnen als de Merlot en Cabernet Sauvignon zijn hier heerlijk. Veel bekende wijnhuizen zijn te bezoeken en soms kan er ook overnacht worden.
Feestdagen
De feestdagen in Chili zijn allemaal zeer kleurrijk en gezellig. Veel van de feestdagen zijn katholieke feestdagen, historische gebeurtenissen en tradities. Daarnaast zijn er veel lokale en inheemse feestdagen zoals Fiesta de la Virgin del Carmen in juli en inheems nieuwjaar op 24 juni. De belangrijkste feestdagen in Chili zijn:
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
21 mei: dag van de Marine
29 juni: feestdag ter ere van Petrus en Paulus
18 september: Onafhankelijkheidsdag
19 september: Dag van het Leger
12 oktober: Dia de la Raza
De tijd in Chili
Chili valt in tijdzone UTC-3 in onze zomertijd en in de wintertijd valt Chili in tijdszone UTC-4. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Chili 6 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Santiago kun je hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast zijn er veel internetcafés in Chili, waar je (goedkoop) gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Chili. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Chili is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Chili blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Claro en Movistar.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 133
Politie: 133
Ambulance: 131
Brandweer: 132