Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Bolivia ligt in Zuid-Amerika en is bijna 2 keer zo groot als Frankrijk. Het land heeft drie landschapsvormen: het hoogland (Andes), laagland en een vruchtbaar gebied met brede valleien tussen de 1000 en 3000 meter hoog. In het westen van Bolivia ligt de op een na grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni. In het land wonen meer dan 10 miljoen mensen. Bijna 70 procent van de bevolking woont in de steden en in de valleien van het Andesgebergte.
 
Bolivia is naast Paraguay het enige land in Zuid-Amerika dat niet aan de kust ligt. Het land grenst aan Peru in het noordwesten, Chili in het zuidwesten, Argentinië in het zuiden, Brazilië in het noordoosten en Paraguay in het zuidoosten. De grenzen zijn in totaal 6.700 kilometer lang.

Beste reistijd en klimaat
Het klimaat verschilt per regio; tropisch warm en vochtig weer in de Amazone van het land en koud en droog weer in het Andesgebergte.
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt. Het zomerseizoen is van december tot en met april en het winterseizoen van mei tot tot en met augustus.
De zomer is de natste periode van het jaar en in de winter is het erg droog.
De beste reistijd is van mei tot en met oktober, omdat het dan weinig regent.

Beste reistijd voor het hooggebergte
Het Andesgebergte ligt aan de oostelijke zijde van het land en heeft een droge hoogvlakte. Illampu (6362 meter) en Nevado Sajama (6542 meter) zijn de hoogste punten van het gebergte.
De beste reistijd is in de winter (onze zomer), want dan regent het niet zo erg. De temperaturen zijn niet zo hoog en zeker ’s nachts kan het erg koud worden. Gelukkig zijn ze daar in de hotels op ingesteld.
Tijdens deze reis ontdek je de hoogvlakte van Uyuni en omgeving. Dit fantastische landschap vind je nergens anders ter wereld.
 
Beste reistijd voor het Amazonegebied
Het noorden en oosten van Bolivia bestaat uit laagland en behoort tot het Amazonegebied. Het is over algemeen tropisch en vochtig. In onze zomermaanden valt er de minste regen en is het daarom de prettigste periode om de amazone te bezoeken.
Deze reis brengt je naar de mooiste plekjes van de Boliviaanse jungle. Vanuit een fijne lodge ga je met een gids op verkenning en spot je de meest bijzondere dieren.

Taal
In Bolivia is Spaans de officiële taal. Naast Spaans worden er ook inheemse talen gesproken als Quechua, Guarani of Aymara, maar deze talen worden vooral gesproken op het platteland. Er worden 33 inheemse talen gesproken.
Op toeristische plekken wordt soms een beetje Engels gesproken, maar het is goed om een paar woorden Spaans te spreken.

De keuken van Bolivia
De meeste gerechten uit de Boliviaanse keuken zijn divers en worden gemaakt met vlees, aardappelen, tijst en mild pittige kruiden. Elke regio van Bolivia heeft zijn specialiteiten. In het Andesgebergte worden er vooral vis- en vleesgerechten gemaakt met landbouwproducten.
 
Tevens hebben Bolivianen een ander eetpatroon dan de meeste Europeanen. In Bolivia ontbijten mensen met brood, vlees of rijst met als drank een kruidenthee of koffie.
In de middag rond tweeën worden de winkels gesloten want dan is het tijd voor de lunch. Dit wordt tevens gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Almuerzo, wat lunch betekend in het Spaans, bestaat meestal uit soep en een voor-en hoofdgerecht.
 
Voor toeristen zijn er in Bolivia vele restaurants die internationale maaltijden bieden voor lagere prijzen dat we in Nederland en België gewend zijn.
 
De Salteña is een van de bekendste snacks van Bolivia. Dit is een soort pasteitje dat gevuld is met bijvoorbeeld vlees, olijven, groenten, een hardgekookt ei, chilisaus en nog een pikante saus.
Een andere typische snack is de gevulde aardappel: de papa rellena. De aardappel wordt dan gevuld met ei, kaas en groente.
 
In Bolivia drink je geen water uit de kraan, maar koop je flessen mineraalwater. Cocathee, gemaakt van cocabladeren, wordt ook veel gedronken. Dit schijnt goed te helpen tegen hoogteziekte.

Feestdagen
Bolivia heeft verschillende nationale en religieuze feestdagen. De religieuze feestdagen zijn niet te tellen. Op veel dagen zijn er optochten ter ere van heiligen.
 
22 januari: Dag van de Plurinationale Staat
Februari: Carnaval
23 Maart: Dia Del Mar
21 juni: Solsticio de Invierno (Aymara nieuwjaar)
16 juli: Dag van La Paz (stichtingsdag van de stad La Paz)
6 augustus: Onafhankelijkheidsdag
17 augustus: Dia de La Bandera (Dag van de Vlag)

De tijd in Bolivia
Bolivia valt in tijdzone UTC-4. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Bolivia 6 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor Bolivia kun je hier kijken.

Internet/Wifi
Veel hotels en restaurants bieden gratis Wi-Fi aan. Als het internet op de kamer niet goed werkt kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie soms beter.
 
Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Bolivia is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Peru blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Entel, Tigo of Viva.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911 (Cochabamba) of 110 (La Paz, Santa Cruz).
Politie: 110
Ambulance: 165
Brandweer: 119
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Bolivia is de Boliviaanse Boliviano. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.  
In steden en op toeristische plekken zijn er geldautomaten (ATM) beschikbaar waar je kunt pinnen. Zorg ervoor dat je voldoende cash geld bij je hebt, aangezien nog niet iedereen over een pinautomaat beschikt. Denk hierbij aan taxichauffeurs en marktkooplui.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Reizen in Bolivia is relatief goedkoop in vergelijking met Nederland. Voedsel is 51 procent goedkoper hier. Aan maaltijden en drankjes zul je in Bolivia gemiddeld 20 euro ongeveer per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is normaal (maar wel optioneel).
In restaurants en uitgaansgelegenheden kun je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 15-20 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je wat minder. 

Entreegelden
De entreegelden voor de excursies zijn niet inbegrepen bij de reis. Vaak gaat het om een paar dollar per persoon.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Bolivia is de voedingsspanning 115/230 volt bij 50 hertz. In Bolivia worden de stopcontacten van type A en C gebruikt. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Neem vooral laagjes mee, want er kunnen flink wat temperatuurverschillen zijn. Omdat het ook flink koud kan zijn (vooral ’s nachts) komt een fijne trui en een windjack zeker van pas. Als de zon doorkomt dan is het vaak meteen warm, dus neem ook luchtige kleding mee. Een regenponcho is ook geen overbodige luxe.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Bolivia geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je hier.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die aan huis komt, wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Hoogteziekte
Wij bouwen de reis zo op dat je voldoende tijd hebt om te wennen aan de hoogte. Boven de 3000 meter merk je dat je snel buiten adem bent. Hoofdpijn en misselijkheid komen ook voor. Dit is redelijk normaal. Wees de eerste paar dagen op grote hoogte niet te actief en drink niet te veel alcohol, maar voldoende water. Voordat je gaat hiken dien je eerst twee overnachtingen te hebben gehad boven de 3000 meter.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.

 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Bolivia heeft een uitgebreid busnetwerk en de bussen zijn zeer comfortabel. Wij boeken altijd de beste klasse stoel, waarbij de stoel vaak ver naar achter kan. Bij lange ritten zijn de maaltijden vaak inbegrepen.

Huurauto
Wij raden het niet aan om zelf te gaan rijden in Bolivia. De wegen zijn vaak slecht, evenals het rijgedrag van de Bolivianen.