ALGEMEEN
Gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika wordt de Republiek Suriname in het westen begrensd door Guyana, in het oosten door Frans Guyana en in het zuiden door Brazilië. Eén van de minst bevolkte tropische landen in de wereld; ongeveer 95% van de 450.000 inwoners leven in de hoofdstad Paramaribo en in kleine dorpjes langs de kust en rivieroevers.
Beste reistijd en klimaat
De beste reistijd voor Suriname is in de droge periode van juli tot november en van februari tot april.
Suriname is een land van zonneschijn. Er gaat geen dag voorbij zonder zon, zelfs in de regentijd. Volgens Europese standaarden is Suriname natuurlijk een warm land, maar vanwege de koele noordoost zeewind kent het land een gemiddelde temperatuur van 28 graden overdag wat toch zeer aangenaam is. Dit geldt ook voor het binnenland, waar de temperatuur s’ nachts kan dalen tot 20 graden.
Suriname kent vier seizoenen. In tegenstelling tot Nederland is er hier geen sprake van lente, zomer, herfst of winter maar van een tweetal regenseizoenen en twee droge seizoenen:
Kleine regentijd: begin december tot begin februari
Kleine droge tijd: begin februari tot eind april
Grote regentijd: eind april tot half augustus
Grote droge tijd: half augustus tot begin december
Suriname ligt buiten de orkaanzone, dus daar krijg u hier niet mee te maken.
Beste reistijd Paramaribo
De beste reistijd voor de stad en omgeving is augustus tot en met november, in deze periode is het het meest droog. U kunt de stad ontdekken tijdens een interessante City Tour die u onderneemt in deze reis.
De beste reistijd voor de jungle/ de binnenlanden
In een deel van de binnenlanden en de kustregio heerst een tropisch regenwoud klimaat. U kunt het beste door de jungle reizen wanneer het droog is, van februari tot en met half april en van half augustus tot half november. In de jungle is het eigenlijk altijd erg warm en vochtig. Een weelderige, tropische plek die we u kunnen aanbieden is bij de marrons van Awarradam.
Taal
De officiële spreektaal is Nederlands, maar Engels wordt eveneens overal gesproken langs de kust. De taal die door over het hele land gesproken wordt is het “Sranan-Tongo”, een lingua-franca bestaande uit Engels, Nederlands, Frans, Portugees en Afrikaans. De verschillende etnische groepen en stammen praten ook nog steeds hun eigen taal.
De keuken van Suriname
De Surinaamse keuken is heerlijk en divers en bestaat uit verschillende gerechten die de rijke invloeden van de Afrikaanse, Javaanse, Hindoestaanse, Creoolse en Nederlandse keuken tonen. De vele verschillende restaurants en eethuizen bieden u elke dag van de week een scala van heerlijke gerechten.
Basis voedsel in de Surinaamse keuken bestaat uit rijst, cassave, tayer en roti. Gebruikelijke groente zijn de kouseband, okra en boulanger. De Surinamers maken hun eten graag pittig met verschillende hete pepersoorten zoals bijvoorbeeld de zeer pittige madame Jeanette.
Typische Surinaamse gerechten zijn oa.:
Pom: Een ovenschotel van Joodse oorsprong obv pomtayer een knolsoort uit het binnenland.
Saoto soep: een soep oorspronkelijk uit de Indonesische keuken, de soep bevat onder andere; rijst, kip, uitjes en ei.
Roti: Is een typisch Hindoestaans gerecht waarbij je een mengel van kip, kerry, kouseband en ei eet met een rotiplat, een soort wrap.
Surinaamse Nasi Goreng: is door immigranten populair gemaakt in Suriname, natuurlijk is deze versie met de populaire kouseband.
Bakkeljauw: is het meest gegeten visgerecht, het is gedroogde, gezouten kabeljauw.
Het meest bekende drankje uit Suriname moet toch wel het Parbo bier zijn. Kasiri is een minder bekend cassave bier. De frisdrank Fernandes is populair onder de jeugd.
Het drinkwater in Suriname is van hoge kwaliteit en kan zo uit de kraan gebruikt worden. In het binnenland is het raadzaam het water eerst te koken
Feestdagen
Vanwege de zeer verschillende achtergrond van de Surinamers zijn er ook een uiteenlopende hoeveelheid aan godsdienstige en culturele feestdagen.
Men viert christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis. Hindoestaanse feestdagen zoals Holi en Divali en Islamitische feestdagen zoals het Suiker – en Offerfeest.
Andere belangrijke feestdagen zijn;
25 februari: Dag van de revolutie
01 mei: Dag van de arbeid
01 juli: Keti Koti, de herdenking van de slavernij
25 november: Srefendisi, Onafhankelijkheidsdag
De tijd in Suriname
Suriname valt in tijdzone UTC-3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Suriname 5 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Suriname kunt u hier kijken.
Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels en restaurants in Paramaribo is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kunt u het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Buiten Paramaribo is er in het algemeen geen internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op uw telefoon uit te zetten bij aankomst in Paramaribo. Zo voorkomt u hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.
Telefoneren
Het telefoonverkeer in Suriname is in handen van Telesur, hier kunt u ook Surinaamse simkaarten kopen. De internationale toegangscode voor Suriname is: (00) 597. Telefoonnummers binnen Paramaribo bestaan uit 6 cijfers en beginnen doorgaans met een vier. Voor een verbinding met de districten moet er eerst een nul worden gedraaid. Toeristen die geen toegang hebben tot een buitenlijn kunnen internationale telefoonkaarten kopen, waarmee vanaf ieder toestel zowel lokaal als over de grens gebeld kan worden. Een andere mogelijkheid is om een internationaal gesprek aan te vragen bij het loket van Telesur aan de Heiligenweg in Paramaribo.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als u wifi heeft, via Skype of Whatsapp.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 115
Politie: 115
Ambulance: 113
Brandweer: 110