Waarom zijn de Galápagos eilanden zo bijzonder?
Dát de Galápagos eilanden bijzonder zijn, hoeven we jou vast niet meer te vertellen. Wereldwijd worden de Ecuadoriaanse eilanden erkend als unieke vakantiebestemming en de eilandenarchipel is UNESCO Werelderfgoed. Dit betekent ook dat de eilandengroep zo goed mogelijk beschermd wordt door de overheid en natuurorganisaties om ervoor te zorgen dat de ecosystemen niet onnodig worden aangetast en de unieke omgeving intact blijft.
5 redenen waarom de Galápagos eilanden zo bijzonder zijn
1. Unieke dieren en planten
Op de Galápagos eilanden vind je dieren- en plantensoorten die je nergens anders ter wereld kunt bewonderen. Hoe dat kan? Vanwege de eiland ligging hebben ze geen contact gehad met dieren en planten van het vasteland. Hierdoor zijn ze zich op hun eigen manier gaan ontwikkelen, en hebben ze andere eigenschappen dan bijvoorbeeld hun broertjes en zusjes op het vasteland.
Welke diersoorten zijn uniek voor de Galápagos eilanden? Eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. Een paar voorbeelden zijn de reuzenschildpad en haar halfzusje, de groene zeeschildpad, de felgele en zeer zeldzame roze landleguanen, de lava hagedis en de galapagos slang. Voeg daar nog een paar wonderlijke zeedieren zoals de galapagos zeeleeuw, de galapagos pels zeehond, de Sally Lightfoot-krab en haar broertje de spookkrab aan toe, en je kijkt je ogen vast en zeker uit.
Ook op het gebied van plantensoorten zijn de Galápagos Eilanden uniek. Zo vind je alleen hier de opuntia cactus, de wonderlijke lava cactus, de miconia plant, de Darwin margrieten en wel 15 (!) boomsoorten die je alleen op de Galápagos kunt vinden.
Hoe uniek zijn de dieren en planten op de Galápagos?
- Rond de 80% van de landvogels kun je alleen hier vinden.
- 97% van de reptielen en landzoogdieren.
- En meer dan 30% van de planten.
Unieke plant- en diersoorten ontdek je met onze 5- of 7-dagen Galápagos eilandtours.
2. Darwin was here
In de 19e eeuw zette de bekende wereldreiziger en onderzoeker Charles Darwin voet aan land op de Galápagos eilanden. Ook al was het niet het doel van zijn reis, hij ontdekte hierbij dat de Galápagos eilanden stuk voor stuk door unieke dier- en plantensoorten werden bewoond.
Er ging enige tijd overheen, maar 20 jaar later publiceerde hij zijn ideeën over natuurlijke selectie in The Origin of Species. In dit boek zette hij zijn ideeën uiteen over hoe dieren- en planten zich continu aanpassen aan hun omgeving en veranderende leefomstandigheden, waardoor het dus mogelijk is dat de dieren en planten op de verschillende Galápagos eilanden niet alleen van hun familieleden op het vaste land verschillen, maar ook van elkaar.
Verre vakantiebestemmingen bezoek je met Vámonos.
Onze reisplanner helpt je op weg.