Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Uruguay wordt omgrensd door Argentinië, Brazilië, de Río de la Plata en de Atlantische Oceaan. Het land is voor Latijnsamerikaanse begrippen klein, maar toch nog 4,5 x zo groot als Nederland. Er wonen 3,5 miljoen mensen. Het overgrote deel van het land bestaat uit eindeloze pampa's: grasvelden met grazende koeien tussen grote estancias. In het zuiden vind je, naast de belangrijkste steden, een wat glooiender landschap en een aantal mooie stranden.

Beste reistijd en klimaat
Het klimaat in Uruguay is subtropisch en vrij vochtig. Omdat Uruguay op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen omgekeerd aan de seizoenen in Nederland. De zomers zijn lang en warm en de winters kort en mild.
De winter duurt van juni tot augustus en het vriest er praktisch nooit. In de zomermaanden liggen de temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Uruguay kent geen regenseizoen.

Taal
In Uruguay wordt Spaans gesproken. Het Uruguayaans Spaans wijkt in taal en met name in dialect sterk af van de taal die in Spanje wordt gesproken.

De keuken van Uruguay
Alles draait in Uruguay om de "asado", gegrild vlees. Iedereen heeft thuis een barbecue, appartementen hebben zelfs vaak een indoor barbecue. Op zondag zoeken families en vrienden elkaar op voor een gezamenlijke barbecue. Ook in restaurants wordt veelal asado geserveerd. Net als in heel Latijns-Amerika is hier ook de empanada populair: een met vlees en/of groente gevuld envelop van bladerdeeg.
Mate is een zeer poulaire drank in Uruguay: thee van de blaadjes van de mateplant.

Feestdagen
In Uruguay zijn er veel feestdagen en de Uruguayanen zelf houden wel van een feestje. Naast Kerst en Pasen wordt in Mexico Semana Santa (de week voor Pasen) uitbundig gevierd. Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Uruguay:
 
1 januari: Nieuwjaarsdag
1 mei: Dag van de arbeid
18 juli: Beëdiging van de grondwet
25 augustus: Onafhankelijkheidsdag
25 december: Kerstmis

Carnaval (februari) wordt in Uruguay heel groot gevierd, de meeste mensen nemen een week vrij.
Het zelfde geldt voor de week voor Pasen, de Semana Santa.

De tijd in Uruguay
Uruguay valt in tijdzone UTC-3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in 5 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger is dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Montevideo kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast beschikken sommige restaurants en cafés ook over wifi. In sommige stadscentra zijn gratis wifi hotspots. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op uw telefoon uit te zetten bij aankomst in Uruguay. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Uruguay is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Uruguay blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi heeft, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers
Algemeen alarmnummer: 911
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Uruguay is de Uruguayaanse peso. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Mexico kun je pinnen met je bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Het is aan te raden om altijd iets van cash op zak te hebben. Daarnaast is het verstandig om wat contante dollars voor noodgevallen op zak te hebben.
 
Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Uruguay gemiddeld ongeveer € 25 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het is geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is normaal (maar wel optioneel). Veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
In restaurants kun je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag indien het niet al aangegeven staat op de bon.
 
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Uruguay is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. Je kunt in Uruguay gewoon Europese stekkers gebruiken.

Kleding
Je zult aan zomerse kleding, aangevuld met een trui en een regenjas over het algemeen genoeg hebben. Alleen in onze zomermaanden zal de temperatuur overdag wat lager liggen, rond de 15 graden.

Reisdocumenten
Alle reizigers hebben een paspoort nodig, dat nog 6 maanden na terugkomst uit Uruguay geldig is. Mensen met een Nederlands of Belgische paspoort hebben voor Uruguay geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 180 dagen geldig.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op:
https://esta.cbp.dhs.gov
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.
 
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.
 

VERVOER

Huurauto
Uruguay is een ideaal land om per huurauto te verkennen. De wegen zijn goed onderhouden en er wordt rechts gereden. Daarnaast is het huren van een auto niet zo prijzig. De wegen in het zuiden zijn over het algemeen goed onderhouden.
 
Bij het reizen per huurauto heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie Maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken en Tol
Er kan zonder probleem overal getankt worden. Er zijn geen tolwegen.

Taxi’s
In de steden zijn er volop taxi's. De taxi's hebben meters.